Janković: Porazno je da Zaštitnik građana ništa ne preduzme nakon protesta

0
Foto Nedeljnik

“Potpuno je nedopustivo i van svih zakona da policija radi ono što je radila na protestima u Beogradu, a da nakon toga onaj koji treba da štiti građane od zloupotrebe vlasti objašanja kako se, otprilike, ništa nije desilo i kako ne treba pisati beleške o tome, jer bi to bilo emotivno”, izjavio je prvi Zaštitnik građana Saša Janković povodom rada aktuelnog, Zorana Pašalića, prenosi N1.

Posmatrački timovi Zaštitnika građana, koji su pratili julske proteste ispred Narodne skupštine, o dešavanjima sa terena nisu sačinjavali službene beleške, jer je tu praksu ukinuo Zoran Pašalić, objavio je CINS. Pašalić je tim povodom toga naveo da službene beleške “usporavaju postupak” i nepotrebno unose “emotivni utisak posmatrača”.

Janković se ne slaže sa tim objašnjenjem, i kritikuje rad sadašnjeg Zaštitnika građana.

“Ne treba bežati od istine. Meni je porazno da služba ili institucija koju sam stvarao zajedno sa nekoliko saradnika dolazi u situaciju da se dešava najeklatantiji primer kršenja prava građana, da deset policajaca prolazi i šutira mladića na ulici, i da nakon toga dva službenika Stručne službe Zaštitnika građana prođu pored toga, ne okrećući glavu ka čoveku koji leži na nekoliko metara od njih. Nakon toga ništa ne preduzimaju tim povodom, a njihov šef kaže, prvo da nisu videli, a nakon toga da su preduzeli sve šta je trebalo”, navodi Janković.

“Mogao bih reći iz neke lične perspektive ‘Posle mene-potop’, ali to je potpuno pogrešno i porazno. Srbiji treba institucija Zaštitnika građana, kao i sve druge institucije. A ako je nema kako valja, onda bolje da je nema”, smatra Janković.

“U radu svakog državnog organa, a zaštitnik građana to jeste, nužno je da postoji izvesnost, transparnetnost, odgovornost i objektivnost. A Zaštitnik građana je specifičan organ, on je čovek, i svi ljudi koji rade kod njega su njegove oči i uši, za razliku od na primer ministra unutrašnjih poslova. Zaštitnik građana je jedini koji može da utvrdi nepravilnost i nezakonitost i da napiše krivičnu ili neku drugu prijavu”, objašnjava Janković.

Kako napominje, zbog toga je jedini način da se Zaštitnik građana upozna sa onim što su njegovi saradnici doživeli ili zaključili – službena beleška.

Janković objašnjava, da je u vreme kada je on bio Zaštitinik građana, saradnik nakon određenog događaja pisao izveštaj o onome što je video, doživeo i zaključio.

“Nakon toga zamenik Zaštitinika, ili Zaštitnik razmatraju to, i ukoliko ima potrebe, vide se lično i pojasne to. ja se kada objašnjavam ovo, osećam kao kada bi bilo potrebno da objasnim zašto je potrebno znati azbuku ako želite da pročitate knjigu”, ističe Janković.

Prema njegovim rečima, da smo imali drugačiju reakciju nakon snimaka policije sa protesta, nakon kojih se ni na koji način ne mogu postupci pripadnika policije opravdati, i da su krenule da “pljušte” ostavke čelnika policije, onda bi on bio rezervisan u ocenama da je to sistemski problem.

“Ovako, nakon najbrutalnijih snimaka policije, nema nijedne ostavke, disciplinskih postupaka niti politčke odgovornosti, i nemam osnova da ne sumnjam da je sistemska stvar. Ako šesnaest policajaca udara nekog, i vidi se potpuno nepotrebna upotreba sredstava prinude, ja ne znam šta je drugo sistemski problem, ako nije to”, zaključuje Janković.