Janković o vakcinaciji: “Ko je rešio da uradi glavom u zid, gotovo nikako ne možete da ga sprečite”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković kaže za N1 da se trudi da pošalje jasne poruke i da motiviše nekog kada je u pitanju vakcinacija, ali da možda neko gasi kanal kada to vidi. “Biće jako teško, postoje mehanizmi da se to zaustavi – da se odjednom poveća obuhvat vakcincanije, što je gotovo nemoguće. Sem nas par lekara na koje je usmeren bes, niko drugi se ne hvata u koštac sa njima objašnjavajući im. Ko je rešio da uradi glavom u zid, gotovo nikako ne možete da ga sprečite, ali možete sprečiti ideje koje su pogubne i loše, koje prave veliku štetu”, rekao je on za N1.

Dodaje da su nevakcinisani deo stanovništva koji nije visokoobrazovan.

„Najveći deo njih je nevakcinisan, imamo problem da ubedimo ljude tog stepena obrazovanja iz ruralnih sredina, oni će mnogo bolje razumeti poruke koje se ponavljaju na portalima. Molim sve medije, odgovornost je velika, direktna posledica će biti da će poverovati u sve to, apelujem na sve učesnike u društvenom životu da spreče širenje“, kaže doktor Janković.

Govoreći o sve većem broj novoobolelih, rekao je da je to jedan zloslutan trend koji je krenuo početkom jula.

„Mi smo se uzdali u iskustvo i već pripremili, imali smo definisane korake. Broj pacijenata u Kruševcu se bliži maksimumu, 500 njih je u jedinici intenzivne nege, sada su transporti iz Kladova, Negotina, Preševa prilično riskantni, sve bolnice na jugu su u režimu. Klinički centar Niš je ujedno jedina preostala nekovid bolnica, veliki je pritisak, situacija je prilično ozbiljna, pre 48 sati smo otvorili infektivno odeljenje i skoro da više nema mesta. Uz ovakve trendove i brojeve to neće biti dovoljno, trpeće drugi jer se preliva na nekovid režim. Nepreduzimanje bilo čega će dovesti do sve većeg broj hospitalizovanih, broj inficiranih na dnevnom nivou je i veći od 10.000, mladi su ratoborni i neposlušni i pored nekih simptoma se ne javljaju da ne odu u izolaciju, ovo je vrh ledenog brega i preminuli su neminovna posledica“, upozorio je Janković.

Doktor navodi da je atmosfera u društvu po pitanju vakcinacije polarizovana i da je civilizacijski potpuno neprihvaljtiva.

„Dobio sam skrinšotove gde se vide poruke roditelja ‘moje dete nikada neće nositi maske’. Motivisati vakcinaciju, nisam pristalica prisile, ali morate ih na neki način sprečiti da ugroze one koji imaju najkrhkije zdravlje, uvesti rigorozne protivepidemijske mere. Broj hospitalizovanih je srazmeran epidemijskim merama, nije isto priliv 50-60 pacijenata i 500. Ovo je vanredna situacija, neke mere će se preuzeti, neshvatljivo mi je da ih nema, evo 40 opština prelazi na onlajn od ponedeljka, to je bilo očekivano, jer nakon izlaska iz škole nema kontrole njihovog kretanja“, objasnio je Janković.

Kaže da se uprava Kliničkog centra Niš trudila da motiviše i pritisne osoblje da se vakciniše, da ne mogu da rade sa pacijentima nevakcinisani.

„Broj vakcinisanih je veći od 90 odsto, broj vakcinisanih medicinskih sestara 80 odsto, neki su bili zaraženi pa je to razlog zašto nisu vakcinisani. Svaka vanredna situacija nosi suprotna mišljanja, mene je vodila etička i moralna stvar. Učinili smo dosta, nešto mora sa centralnog nivoa da dođe, ne može sve biti na nama. Posao suzbijanja epidemije nije posao kliničara, nešto se mora učiniti“, zaključio je Radmilo Janković.