Janković o kandidaturi za gradonačelnika: “Morao bih ozbiljno da razmislim…”

2
Foto: Nedeljnik

Profesor i diplomata Vladeta Janković izjavio je da je spreman da se nađe na poslaničkoj listi opozicije za predstojeće izbore, a da bi o kandidaturi za gradonačelnika Beograda, što je vest koja se provlači kroz medije, morao dobro da razmisli.

„Spreman sam da učinim bilo šta u granicama mojih mogu, smatram da je to elementarna obaveza svakog ispravnog čoveka – da podrži borbu protiv ovog ne samo trulog režima, već i jednog klijentelističkog režima“, rekao je Janković, a prenosi N1.

Janković je rekao da bi o kandidaturi za gradonačelnika “mogao da razmisli”.

“Ja prosto, ne samo zbog svojih godina, već i stručne spreme, nisam kvalifikovan da upravljam gradom, ali mogu da okupim stručnu i poštenu ekipu koja bi rasčistila ove gomile đubreta i nanosa koje ostaju posle Vesića”, rekao je.

Na pisanje lista Danas da bi Janković mogao da bude kandidat za gradonačelnika Beograda, on je dodao da to nije laka odluka.

“Ja zaista ne znam kako stvari stoje, o tome bih morao da razmislim vrlo ozbiljno. Ja sam govorio ranije o predsedničkoj kandidaturi, da u mojim godinama to nije ozbiljno. Bio je jedan tvit tim povodom, duhovit koji kaže – Dajte da uhvatimo Vladetu da ga kandidujemo dok je još živ”.

Možda, dodeo je, nema organizacionih sposobnosti, ali…

“…bih imao kvalifikacije da razlikujem dobro od zla, lepo od ružnog”, naveo je.

“Niko to meni ne nudi, zašto bih se istrčavao, morao bih da se konsultujem s porodicom, stručnjacima, lekarom na kraju krajeva”, rekao je Janković.

Komentarišući pisanje medija o kandidaturi Aleksandra Šapića iz SNS-a za gradonačelnika Beograda, Janković smatra da su “naprednjaci u ozbiljnoj nevolji”.

“Šapić nema dobre izgleda u poslednje vreme, a kao drugi kandidat pominje se Ana Brnabić, što je logično, ona je na čelu GO SNS, ali mislim da ona još manje šanse ima. Pokusaj sa bivšim gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem je gest očajanja, i zaista, u Beogradu njihovi izgledi zaista nisu dobri”, mišljenja je Janković.

Ponoš odličan kandidat

O Zdravku Ponošu, koji se pominje kao kandidat jednog dela opozicije za predsednika Srbije, Janković smatra da je to dobar potez.

“Ja sam ranije u dva maha podržao Ponoša i naveo sam razloge za to. I video sam uznemirenje koje je to izazvalo u tabloidima, odmah su ga proglasili za NATO generala, pa priča da je topio tenkove, što nije tačno… Treba znati, da kada je grmelo, on je bio tamo gde je trebalo, nije se useljavao u četvorosobne stanove, niti je bio kratkovid”, naglasio je Janković.

Kao kandidati, između ostalih, spominju se i profesor Miodrag Zec i advokat Božo Prelević.

“Ja mislim, koliko znam, te su cifre vrlo blizu, nisu neke razlike. Ali, mislim da je bolje držati se čoveka koji ima iskustva u politici, koji je pokazao da je pribran i staložen, da misli, pa dela, a za ove druge još uvek to ne znamo”, rekao je Janković.

Dodaje i da veruje da pozicija Aleksandra Vučića “nije neprikosnovena”.

“Apsolutno nije, tu nema sumnje, sva istraživanja, uključujući i njihova, pokazuju da se od 65 posto podrške koju je Vučić imao pre godinu dana, da se ta podrška kruni. Jedino mislim, Đilas pristupa celoj stvari s jednom gotovo sportskom, optimističkom bojom i energijom, on kaže – idemo da pobedimo, to je možda preterano optimistički, ali je dobro na svoj način”, izjavio je Janković.

2 KOMENTARA

  1. На крају, а у ствари одмах на почетку, господин Јанковић би морао да види како стоји, и како ће стајтати, са “мангупима у сопственим редовима”, који ће се ту неминовно појавити ? Тачно је да грађанима не треба Радојичић уместо Радојичића, али јеш тачније да им још мање треба Весић уместо Весића.

  2. Мислим да проф. Владета греши у вези са Поношом. Драго ми је што је схватио да је главни посао овде у Србији, на терену, а да је дипломатија јалов посао. Да се то схватило после 5. октобра, не би нам се десили напредњаци. Овако, питање је да ли је касно. Надам се да није. Подржавам га на месту на којем год он сматра да може нешто да учини, јер сам сигуран да има добре и искрене намере.

Comments are closed.