Janković: “Lutovac već deset dana na odgovara na predlog da se dogovorom izađe iz političke krize”

0
BETAPHOTO/NIKOLA NIKOLIC/MO

Član Glavnog odbora Demokratska stranke (DS) Vojislav Janković izjavio je danas da predsednik te stranke Zoran Lutovac već deset dana na odgovara na predlog da se dogovorom izađe iz političke krize u DS-u.

Na onlajn konferenciji za novinare, Janković je rekao da je taj predlog podnela grupa od 140 članova GO DS posle višemesečnih pokušaja da razgovaraju sa rukovodstvom o tome, ali da su naišli na ignorisanje, odnosno da od Lutovca nikakav razlog za odbijanje nisu dobili.

“Preko nekih tviter poruka i izjava saradnika Zorana Lutovca mi naslućujemo koji su razlozi. On se odnosi prema nama kao da nismo ravnopravni i kao da nemamo prava da učestvujemo u rešavanju problema u stranci, nego kao da smo samo glasačko telo koje treba da verifikuje odluke donete na drugom mestu”, rekao je Janković.

On je dodao da su DS-u neophodni neposredni izbori, kao i revizija i mobilizacija članstva kroz proces plaćanja članarine, kako bi se obezbedio legitimitet novom rukovodstvu stranke.

Janković je dodao da je krajnje vreme da se okonča proces ujedinjenja sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, koji je počeo pre 15 meseci, ali koji je trenutno u zastoju.

Kako se navodi u predlogu dogovora za izlazak iz političke krize u DS, potrebno je povlačenje krivičnih prijava protiv potpredsednice DS Aleksandre Jerkov, člana Izvršnog odbora Predraga Spasojevića i člana omladine Dejana Babarogića, zatim obustavljenje disciplinskih postupaka protiv Gorana Jaića, Branislava Lečića, Slobodana Milosavljevića, Balše Božovića i Radoslava Milojičića, kao i da se ne priznaju odluke o isključenju, suspenzijama i raspuštanjima lokalnih odbora nakon 1. marta.

“Ne pristajemo da se izbacivanje i suspenzija naziva reformom DS”, dodao je Janković.

Predstavnica Organizacionog odbora frakcije DS koja se protivi rukovodstvu Vida Ognjenović je rekla da se članstvo te stranke u poslednje vreme otudjilo i politički pasiviziralo ali da je poslednjih nedelja pokrenuta akcija priklupljanja članarina i da je za kratko vreme prikupljeno 1.000 članarina, što se može smatrati velikim uspehom.

Ona je rekla da je takva akcija bila neophodna da bi se aktivisti DS-a probudili iz političke letargije i da bi se povratila svest o važnosti Demokratske stranke i ideje koju ona nosi.

Vida Ognjenović je najavila da će predstavnici tog odbora posetiti sve odbore DS-a u gradovima i selima, kako bi razgovarali s ljudima i videli kako oni žele da ta stranka izgleda ubuduće, jer planiraju i izmenu Izvršnog odbora i drugih stranačkih foruma, i Statuta DS.

(Beta)