Španija i Engleska večeras igraju finale Evropskog prvenstva, i nema sumnje da će sve oči biti uprete u španskog vunderkinda – Lamina Jamala. Hoće li talentovani sedamnaestogodišnjak ponoviti magiju iz poulfinalnog duela s Francuskom?

***

Godine mu ne dozvoljavaju da puši, pije, glasa ili vozi, ali mu, na svu sreću, dozvoljavalju da tako snažno opali po lopti, zavrne je, i skine paučinu sa rašlji. I to na najvećoj mogućoj fudbalskoj evropskoj sceni, u najvažnijoj mogućoj večeri za čitavu naciju.

Lamin Jamal istupa. Korak levo, korak desno, pa opet levo. Pa onda levom nogom pljus po lopti, s felšom od kog se dlake na koži nakostreše, pravo u stativu, i od stative u večnost.

Uoči polufinalnog okršaja u kom je upravo Jamal Francuzima došao glave, Adrijen Rabio upozoravao je na učenika četvrtog razreda srednje škole koji je u Nemačku stigao sa sve knjigama, sveskama i domaćim zadacima. Pričao je tome kako će njegova ekipa, ukoliko želi da zaustavi mlađanog Jamala, morati da uradi daleko više nego što je do sad radila.

Nisu uspeli. Jamal je prvi fudbaler na ovom Evropskom prvenstvu koji je Francuzima uspeo da da gol iz igre (pre njega je mrežu galskih petlova tresao samo Robert Levandovski, ali iz penala), identičan onom koji postigao pre samo godinu dana, igrajući za selekciju Španije ispod 17 godina. I uradio je to, oh ironije li, upravo tako što je Rabioa poslao po burek. Majk Menjan nije imao šanse. Stadion je potom eksplodirao, Jamal je odjurio do klupe i proklizao na kolenima.

„Ono što Lamine radi trebalo bi da bude protivzakonito“, rekao je njegov saigrač Feran Tores, a prenosi Gardijan.

I zaista, umalo i da bude. Baš kao što mu je zbog godina zabranjeno da puši i pije, kružila je priča o nemačkom zakonu o radu koji maloletnike sprečava da rade posle časova (i igranje fudbala je, valjda, neka vrsta posla). Okej, sportisti jesu poseban slučaj, ali čak ni oni, ako su maloletni, ne mogu da rade posle 23 časa. Srećom po Španiju i Jamala, utakmica protiv Francuza nije otišla u produžetke, pa je vunderkind mogao da igra sve do 90. minuta. Sa 16 godina i 362 dana, postao je najmlađi strelac na evropskim i svetskim prvenstvima, prešišavši Pelea. Na ovu konstataciju, čovek jednostavno ne može a da se ne zapita šta će biti u budućnosti, kada je Jamal već sad, sa samo 16 godina, oborio rekord velikog Pelea.

Luis de la Fuente rekao je da je Lamin Jamal dodirnut od boga. Možda i jeste.

Monfort, sada fotograf madridskog Asa, 2007. godine angažovan je da fotografiše kalendar Barselonine fondacije i katalonskog dnevnika Diario Sport. Sav prihod od prodaje kalendara išao bi u dobrotvorne svrhe, Unicefu i različitim nevladinim organizacijama u region.

Barselonini fudbaleri su se fotografisali sa decom. Tokom godina, na stotine porodica je učestvovalo u ovom projektu. Uglavnom one zaluđene fudbalom. I većina fotografija je nestala, izuzev u kućama srećnih roditelja. Tako bi završila i ova u kojoj Mesi kupa bebu Jamala, da Lamin u međuvremenu nije izrastao u najblistaviji fudbalski dijamant Evrope.

Naravno, fotograf nije imao pojma (zapravo, niko nije) u koga će beba Jamal izrasti. Šanse su zaista bile jedan prema milion. Bila je to sudbina. 

Jamal je sinoć postavio rekord koji će teško ko oboriti, a pritom će i biti član velikog finala Evropskog prvenstva u Berlinu, samo dan nakon 17. rođendana. Čak i da do kraja života više nikad ne pipne loptu (pu, pu, daleko bilo), već je uradio više nego što će ogroman broj fudbalera ikada učiniti. 

Utakmicu je napustio u 94. minutu, i dok je izlazio sa terena ceo stadion mu je aplaudirao. Igrači (a i navijači) koji su sinoć imali tu sreću da prisustvuju majstoriji, u decenijama koje dolaze pričaće svojoj deci i unucima kako su bili tamo, i kako su svojim očima videli Jamalov odlazak u večnost.

Kada je najzad sišao s terena, Jamal se samo stropoštao na travu, iscrpljen i presrećan. Naporan je put koji treba prevaliti da bi se stiglo do večnosti. A Lamin Jamal već ga je prevalio, i to sa samo 16 godina i 362 dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.