Ja volim svoju zemlju. Volim je i kad je mrzim. Zato što je zemlja kao majka: Milena Marković za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Poštovaoci, fanovi, ljubitelji dramskog pisca, pesnikinje, profesorke na FDU Milene Marković imaće narednih meseci mnogo toga od svoje omiljene autorke. Očekuje nas film “Živ čovek” i krimi serija “Močvara” koje režira Oleg Novković, a Milena je napisala scenario. A pre toga, sasvim je aktuelna pozorišna predstava “Livada puna tame”, njen tekst, komad, u režiji Jovane Tomić, čija premijera je bila 13. novembra na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta. Bilo je razumljivo veliko interesovanje za novi komad autorke drama “Paviljoni”, “Šine”, “Zmajeubice”… i “Livada puna tame” bila je povod ovog intervjua.

“Nemam neko poverenje u sebe, a ni u svoje kolege umetnike, filmske i pozorišne stvaraoce, kada se bave politikom, istorijom, ekonomijom, poljoprivredom, vojskom, medicinom. Što sam starija, to manje znam i sve sam više skrušena”, ispričala je Milena Marković na pitanje da li umetnici treba da budu angažovani.

“Ja volim svoju zemlju. Volim je i kad je mrzim. Zato što je zemlja kao majka. Nemam drugu. Voleći svoju zemlju staram se da radim ono što najbolje umem i da drugima prenesem. Zato što volim svoju zemlju”, rekla je Milena Marković za novi Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. decembra.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od 40 tekstova iz najvećih novina sveta