Ja tebi vojvodo ti meni serdare: Šta su sve nakon sastanka rekli Vučić i Orban

0
Foto: Beta (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji u svim sverama, oni su, kako je rekao, izuzetno dobri bilateralni, “prijateljski i komšijski odnosi”.

“Hvala Orbanu što je imao hrabrosti da uđemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome”, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa mađarskim premijerom Viktorom Organom, nakon njihovog sastanka u Beogradu.

On je posebno ukazao na razvoj ekonomskih odnosa i naglasio da Mađarska želi da ulaže na područje cele Srbije, a ne samo tamo gde žive Mađari.

Pema njegovim rečima, Mađari su “most našeg iskrenog prijateljstva” i u tom odnosu nema nikakvih incidenata, čak ni skrivenih problema.

Vučić je dodao danas i da “mu ne pada na pamet” da govori bila šta loše o Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu samo da bi dobio podršku levih liberalnih evropskih krugova i pohvale u stranoj štampi.

“Pitam građane Srbije – jesmo li mi dobili nešto loše od Mađarske i Orbana? Jesmo li pokvarili odnose sa Mađarima u Srbiji, da li ih je Orban podsticao na to? Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Ko je od njih bio glasniji u zaštiti prava Srba u regionu i na Kosovu… I ja sada treba da se pojavim kao neko iz levih liberalnih krugova da bi me pohvalili u belosvetskim novinama i  televizijama? Ne pada mi na pamet! Ja imam dostojanstvo i ponos”, rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas u Beogradu da je Srbija ponovo stekla ugled u EU, da ponovo njena reč ima težinu, te da bez nje Balkan ne moze da bude stabilan.

“Evropskoj uniji je daleko važnija Srbija danas nego obrnuto. Možda se to sa Baltičkog mora ili Atlantskog okeana ne vidi, ali iz Budimpešte se to jako dobro vidi”, rekao je Orban na konferenciji za medije posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su se sva proširenja islatila Uniji, a ne štetila, te je “Mađarska privržena evrointegracijama Srbije”.

“Mi očekujemo od institucija EU da otvore šest poglavlja za koje je Srbija već spremna. Sadašnja asimetrija nije dobra za budućnost i ona će biti anulirana kada Srbija dobije ista prava”, smatra Orban.

Orban je ocenio da su obostrane investicije osnova dobre ekonomske saradnje dve države i rekao da je Eksim banka otvorila kreditnu liniju za podršku srpskim kompanijama u Mađarskoj.

“Očekujem da se našim razgovorima obostrano ohrabrujemo ne samo rečima nego i delima. Obe države su dobile prvu bitku jer smo uspeli da obuzdamo epidemiju. Sada počinje druga bitka, a to je ponovno pokretanje ekonomije”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naveo da je prošle godine ekonomska razmena Srbije i Mađarske bila rekordno velika, te da je u vreme pandemije dobar trend nastavljen neometanim transportom i mogućnošću da ljudi koji to moraju zbog posla, mogu neometano da prelaze granice iako su one za ostale bile zatvorene radi sprečavanja širenja zaraze.

(Beta)