U tekstu „Brodu budala“ Rambo Amadeus navodi „Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka, pa ti daju pušku M-48 da pucaš na tomahavka“.

Da li je tu skoro sve rečeno na račun devedesetih i naših ratova, pa i šire, na deo mentaliteta koji nas je doveo do svega?

„Ne, stih je referenca na Marksovo tumačenje mehanike društvenih odnosa“, rekao je Rambo Amadeus u intervjuu za Nedeljnik. „Citiram velikog Marksa: ‘Proizvodne snage diktiraju proizvodne odnose.’ U ovom slučaju – ratna tehnologija nužno mijenja ratnu doktrinu. Prvi svjetski rat je odnio puno žrtava, jer se pojavio mitraljez ‘maxim’, a zaostala je komanda iz Napoleonovih ratova – ‘Juriš’.

U to romantično vrijeme bilo je još uvijek sramota puzati pred mitraljezima, čast je nalagala da se juriša – šunjanje i puzanje je uvedeno tek u Drugom svjetskom ratu, mnogo je ljudi poginulo dok se pojam ratne časti nije korigovao prema novoj tehnologiji. Dakle – dok se proizvodni odnosi nisu prilagodili proizvodnim snagama.

Poslovica ‘Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka’ datira još iz doba ratovanja hladnim oružjem, prsa u prsa, pa je hrabrost bila – presudna. Sada već svedočimo ratovanju dronovima – pa je trebalo nešto dopisati drevnoj poslovici da se djeca ne zbunjuju.“

A pošto sada svaki dan čitamo šta nam „daju od oružja“, pitali smo ga da li je narodu ovde značajnije da stigne vojni avion od kola hitne pomoći iz Francuske?

„Pa nema tu mnogo slučajnosti – u društvu spektakla, medijskom društvu u koje je zapao svijet, mediji bliski vlastima favorizuju informacije koje su po ukusu najšireg auditorijuma. Ja se palim na ekologiju, najviše se radujem kad čujem da su nabavljeni električni autobusi, ali – moj glasački listić je još uvijek slamka među demokratske vihorove.

Internacionalni eko-socijalizam je my cup of tea, ali ga još nema na političkom horizontu“, rekao je Rambo Amadeus.

Intervju sa Rambom Amadeusom je objavljen u aktuelnom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju dva poklona: Knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Komentara

  1. Neko
    24. децембар 2019. 16:14

    Rambo, to je tvoja privatna stvar. Tvoj glas nije nista vredniji od bilo koje druge osobe s pravom glasa u Srbiji.

  2. Predrag m.
    24. децембар 2019. 22:47

    Antonije je izrastao u instituciju koja hoda. Ekološku svest koju zagovara ubraja ga u red moćnih duhovnika ovog sumornog vremena. Želim mu uspešnu borbu protiv negramatnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.