“Ja sam prvi koji će to da kaže, svet bi mogao da se vrati u normalu na proleće…”: Optimizam posle najave da je vakcina protiv koronavirusa spremna

0
SILVIO AVILA / AFP / Profimedia

Nakon što je američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila da raniji uvid u podatke o vakcini protiv Kovida-19 na kojoj rade sa kompanijom BioNTech sugerišu bi mogla da ima 90 odsto uspešnosti u sprečavanju virusa, sve više raste nada u svetu, kao i među naučnicima, piše Gardijan.

Prema analizi kompanije vakcina je premašila nadanja stručnjaka i nagovestila da bi moga da se približi kraj pandemiji koja je dosad koštala svet više od 1,2 miliona života, a pritom oštetila svetsku ekonomiju i poremetila svakodnevni život.

Istraživanja će se nastaviti i u decembru, ali glavni rezultati za sada obećavaju. Kako piše Gardijan, očekuje se ubrzavanje procesa za izdavanje dozvola.

I na berzama se osetilo da se nešto menja, čak i da su kompanije koje su postale “sinonim za lockdown” osetile pad vrednosti akcija, poput kompanija za dostavljanje hrane.

Džon Bel, profesor medicine sa Oksford koji je uključen u razvoj vakcine Oksforda i AstraZenece rekao je da je Pfizerov tim pokazao “čudesan nivo efikasnosti” i da bi to moglo da znači da bi svet mogao da se vrati u normalu na proleće. “Ja sam prvi koji će to da kaže, ali to govorim sa samopouzdanjem”, rekao je Bell za BBC.

Potencijalna vakcija je dosad ispitana na više od 43.000 ljudi različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje efikasna sedam dana posle druge doze.

Proizvodnja je već krenula. Pfizer je saopštio da očekuje da obezbedi 50 miliona doza u 2020. godini i do 1,3 milijarde naredne godine. Na državama je da odluče ko su prioriteti za vakcinisanje.

Njujork tajms piše da je Pfizer od Agencije za hrane i lekove da traži hitno odobrenje već krajem ovog meseca. Evropska medicinska agencija, regulatorno telo EU, pokrenula je ubrzanu proceduru odobrenja za vakcinu BioNTech/Pfizer, kao i za vakcinu koju razvijaju AstraZeneca i Oksford.

BioNTech, malu biotehnološku kompaniju koja je stvorila vakcinu osnovali su supružnici Ugur Sahin i Ozlem Tureci, nemački supružnici turskog porekla, kao austrijski onkolog Kristofer Huber. Kompanija prvobitno planirala da razvija nove vrste imunoterapije za rak, ali se potom koncentrisala na razvoj vakcine protiv Kovida-19.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500