“Ja sam došao spakovan za 20 dana Zabele. Poneo sam aspirin i knjige Dejana Medakovića…”: Janko Veselinović o spekulacijama da će protiv učesnika jučerašnjeg protesta biti podignute krivične prijave

0
Foto: Igor Pavićević

Posle protesta opozicije ispred Narodne skupštine, neki mediji su preneli informaciju da će svim učesnicima tog skupa biti napisane krivične prijave i kazne od 150 hiljada dinara zbog kršenja policijskog časa, prenosi N1, dodajući da nisu mogli da dobiju potvrdu o tome u MUP-u.

Predsedavajući Saveza za srbiju Janko Veselinović poručio je da na javnu najavu protesta nisu dobili nikavo upozorenje od policije, ali da su svi učesnici skupa bili spremni da budu uhapšeni.


“A, pošto ovaj protest spada u grupu spontanih protesta, nismo bili dužni da u pismenoj formi podnesemo policiji, a od policije na javnu najavu protesta nismo dobili nikakvo upozorenje. Ali ako je policija čekala incident za hapšenje nije ga bilo”, ističe on.

Opozicija poručuje da je bilo nezvaničnih najava da će se na protestu pojaviti grupa koja će vređanjem, kako kažu, pokušati da isprovocira incident. U 18:45 skandiranje s ulice okrenulo je sve kamere na drugu stranu i prekinulo obraćanje lidera opozicije novinarima, prenosi N1.

Pred kraj protesta na kratko su se pojavile dve komunalne milicionerke koje su okupljene samo upozorile na nošenje maski i držanje rastojanja.

Veselinović kaže da ne zna hoće li i kakva biti reakcija MUP-a, ali objašnjava da su svi učesnici protesta bili spremni da budu uhapšeni i prethodne večeri.

“Pošto živim u Novom Sadu, došao sam spreman za 20 dana Zabele. Poneo sam tri knjige Dejana Medakovića ‘Efemeris’, i aspirin za glavobolju”, kaže on.