“Ja sam Alek Boldvin. Glumac”: Priča o Trampovoj “noćnoj mori” i usamljenom komičaru sa Long Ajlenda

0
face to face / Face to Face / Profimedia

Američki glumac Alek Boldvin je, prema prvim informacijama svetskih medija, iz nehata usmrtio Halinu Hašins, 42-godišnju direktorku fotografije na njegovom novom filmu “Rust”, vesternu koji producira, i u kom glumi. Prvi izveštaji ukazuju da je tom prilikom ranjen i režiser filma Džoel Souza, a žrtve su stradale kada su takozvani lažni meci ispaljeni iz rekvizitnog pištolja koji je Boldvin koristio za potrebe snimanja scena u filmu.

Incident se dogodio na setu u američkoj saveznoj državi Nju Meksiko, u saopštenjima policije je navedeno da je istraga otvorena i aktivna, kao i da, za sada, nisu preduzete pravne radnje povodom ovog incidenta.

Boldvin je, kako su preneli mediji, svojevoljno razgovarao sa inspektorima koji rade na slučaju, a prve fotografije američkog glumca posle nesreće sugerišu da je glumac prilično potresen zbog događaja u kom je Hačinsova izgubila život.

Rođeni Njujorčanin, najstariji brat glumaca Danijela, Vilijama i Stefana, te njegovim sestrama Bet i Džejn, prema sopstvenom priznanju, promenio je dosta fakulteta pre nego što je 1994. diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u rodnom gradu.

U svojoj, 64. godini Boldvin je aktivni glumac, komičar, neko ko podiže mladu porodicu i noćna mora Donalda Trampa. Njegove imitacije bivšeg, a možda i najgoreg američkog predsednika u istoriji zemlje, u čuvenom šou Dejvida Letermana, ostavile su odličan utisak u javnosti, ili barem onom delu koji nije bio naklonjen liku i delu imitiranog.

“Ne samo da nisam sanjao da Sjedinjene Države mogu da dobiju Trampa za predsednika, nego nisam ni u najluđim snovima mogao da pretpostavim da će taj čovek imati toliko istomišljenika koji mu bez pogovora služe. Galerija čudovišta”, pričao je Boldvin svojevremeno o Trampu.

Kada je Tramp izgubio izbore krajem 2020. godine, Boldvin je, još jednom u ulozi Donalda, izjavio kako je „presrećan“ što je ostao bez posla.

“Nikada ranije nisam bio toliko srećan kada sam izgubio posao.”

Opet, prema sopstvenom mišljenju, Boldvin nikada nije bio dovoljno dobar u odbijanju posla. Voli da bude aktivan i “opsednut” poslom.

“Moj raspored, posebno pre 10 godina, bio je ubitačan. Dobro, posebno ranije, kada nisam imao porodicu, brak i decu.

Boldvin je skoro 40 godina u “biznisu”, ali je njegovo mesto teško definisati, kako je sam rekao u jednom intervjuu za Gardijan.

“Ja sam samo Alek Boldvin. Glumac”, rekao je.

Priznaje mu se i to da je postao pošast za Trampa i fotoreportere sa kojima je teko skoro prešao “na ti”. Glas je sportskih dokumentaraca, nesrećni inspektor Elerbi iz “Dvostruke igre”, član Nemoguće misije. Odaju mu se počast i za transformaciju u vrsnog komičara u zrelim godinama filmske karijere.

Bio je i suprug Kim Bejsidnžer, suprug je Hilarije Tomas, bivše glumice i sadašnje instruktorke joge.

“Jednom sam suprugi (Hilariji) preneo sjajnu ideju. Rekao sam joj, hajde da prodamo sve što imamo, uzmemo keš i svake godine budemo u jednom svetskom gradu. Kao klinci, odsednemo u Beču, Tokiju, Kejptaunu, Rimu, Parizu, Londonu, Moskvi… I bilo je njoj to sve fino, ali je naglasila kako bi volela da joj deca ne menjaju stalno škole”, pričao je Boldvin.

U Njujorku je proveo najveći deo svog života. Za to vreme bilo je incidenata, malih. Ok, malih, osim ako niste fotograf. Recimo, 2011. je izbačen iz aviona jer nije želeo da isključi mobilni telefon. Tri godine kasnije je vozio bicikl u suprotnoj biciklističkoj stazi. Dobio bi samo kaznu da se nije raspravljao sa policijom. Naposletku je uhapšen. Kada se sa jednim sugrađaninom posvađao oko praking mesta na Menhetnu, fotografi su to zabeleželi u slikama, a Boldvin je od tada u više navrata tužio fotografe koji ga uznemiravaju na ulici. Ponekad i fizički nasrtao.

“Ja nisam bio agresivan kad sam bio klinac. Bio sam mali, mršav. To nije u mojoj prirodi, ali…”, pričao je povodom povremenih agresivnih reagovanja u javnosti.

Boldvinov otac bio je strog, ratni veteran. Kao najstariji sin, od Boldvina se očekivala najveća odgovornost. U tinjedžerskim danima to nije bilo uvek moguće.

“Jednom je ugrizao sam sebe za ruku kad smo se posvađali. Da me ne bi udario.”

U Los Anđeles se preselio ranih osamdesetih gde je započeo svoj “holivudski san”.

“Kad sam otišao u Kaliforniju, moj otac je preminuo. Za mene je bio neka verzija Abrahama Linkolna. Oličje integriteta i dostojanstva. I on je preminuo, a ja u Holivudu! Čoveče, nikada nisam bio toliko usamljen kao tada. To me je zauvek poremetilo, promenilo, ali i očvrsnulo”, pričao je Boldvin.

Kada je imao 25 godina počeli su problemi sa alkoholom. Dve godine kasnije je to postala svakodnevnica, a onda je odlučio da se “konačno otrezni”. Pričao je da je “bauljao ulicama” i “bio bezobrazan” u odnosu prema drugima. U tridesetoj je dobio ulogu Džeka Rajana u “Lovu na crveni oktobar”.

Usledio je brak sa Kim Besindžer. On je imao 32, ona 37 godina. On na početku karijere, ona već na vrhuncu. Radili su mnogo, oboje. Dobili su ćerku Ajrlend 1995. godine.

“Moj odnos sa Ajrelnd je sada normalan. Naravno, oštećen je kao posledica razvoda sa velikim sukobima. Postoje ožiljci i posledice toga, bilo je teških trenutka, ali sada smo dobri”, rekao je Boldvin u intervju 2019. godine.

Posle braka sa Kim, bio je po drugi put u životu jako usamljen. Uspešan i usamljen. Najgora kombinacija, kako je istakao.

“Upoznao sam Hilariju u restoranu. Pomislio sam da je tamo i da sam zaljubljen u nju, a da nije moja. Zaintrigirala me. Sve sa njom se dogodilo jako brzo.”

Prilikom proslave 60. rođendana, talentovan, hirvoti i duhovit čovek bio je na tužan na proslavi. Kada su ga pitali zbog čega je neraspoložen, odgovorio je da mu fali deset godina.

“Da, sad imam pedeset godina. To mi treba! Ali, je.i ga. Ne postoji dugme za pauzu. Nema nazad!”