“Ja, bogami, ostajem ovde, bez obzira na sva zastrašivanja i zlodela koja su mi učinili”: Šta je poručila Dragica Gašić

0
Printscreen/YouTube/Kossovo Online

(Beta) – Jedina srpska povratnica u Djakovici Dragica Gašić izjavila je da će ostati u svom stanu u tom mestu na Kosovu i pored toga što je naišla na neprijateljstvo tamošnjih stanovnika i vlasti.

Prvih dana nakon povratka naišla je na neprijateljstvo – 11 kosovskih nevladinih organizacija tražilo je da se preduzumu zakonske mere i da se Gašić što pre iseli, a potom su je vredjale komšije Albanci, kamenovali joj zgradu, u prodvanici nisu hteli da joj prodaju namirnice, a nedavno joj je opljačkan i stan, piše list “Danas”.

“Ja, bogami, ostajem ovde. Ovo je moj stan, moj dom, i nemam nameru da se selim, bez obzira na sva zastrašivanja i zlodela koja su mi učinili”, rekla je Gašić za “Danas”.

Gašić je podsetila da joj je opljačkan stan i ukradena sigurnosna kamera, ruter za internet ali i sredstva za higijenu, prašak za veš i lekovi, a frižider i zamrzivač su joj ispražnjeni.

“Bez insulina ne mogu da živim. Juče je došla doktorka iz Goraždevca i donela mi lekove i insulin, za ostalo ću se nekako snaći”, kazala je ona.

Kosovska policija još nije uhvatila pljačkaše, a zbog pretnji koje je dobijala, uključujući i noćna kucanja na vrata uz poruke da će je zaklati, Gašić je dobila policijsku pratnju.

“Oni su ispred zgrade, čuvaju ulaz jer su mi mnogi dolazili na vrata, kucali i svašta pisali po njima. Medjutim, kad odem kod sestre na selo, policija nije tu i tako su pljačkaši uspeli da udju. Juče sam kupila polovna vrata jer ona prethodna nisu mogla da se zatvore. Blindirana mi i dalje ne daju da postavim”, navela je ona.

“Danas” piše da komšije nemaju želju da komuniciraju s njom, a da se u Djakovicu vratila jer želi da u svom stanu provede penzionerske dane.

Iz Djakovice je otišla za vreme rata 1999. i sa svojim maloletnim sinovima se nasilila u Smederevskoj Palanci.

Odlazila je u rodni grad nekoliko puta u prethodnih par godina kako bi posetila bolesnog oca, ali se, kako je rekla, sa ovolikom količinom mržnje susrela tek kada se 9. juna vratila za stalno.