„J..o te voz koji te dono“: Nije Balašević doneo rep u Srbiju, ali je i on reagovao na ovaj žanr – Čitajte u Nedeljniku

0
EPA-PHOTO/EPA/FEHIM DEMIR

Slobodan Milošević će doći na vlast a ubrzo će Srbiju i Crnu Goru zapljusnuti mitinzi solidarnosti i smene rukovodstva. Dve godine kasnije će i Ðorđe Balašević snimiti jednu od prvih rep pesmama „Sugar rap“, a pevaće o procesu diferencijacije u kombinatu za preradu šećerne repe. Ta diferencijacija je reč iz perioda dolaska Miloševića i diferencirani su kadrovi koji nisu bili za Slobu. Ova pesma danas ima dosta od onoga što bi se profano nazvalo političkom korektnošću jer je glavni junak Lala koji svom direktoru „kolonisti“ kaže „J..o te voz koji te dono“. To je poznata priča o vozovima koji dovoze koloniste iz Bosne, a Lale mažu slaninom šine da voz sklizne iz njihovog sela u susedno i tamo im donese Bosance. U doba ove pesme smatralo se da u Vojvodini dođoši podržavaju Miloševića.

Naravno da Balašević nije prvi doneo rep u Srbiju, ali je reagovao na ovaj žanr i snimio angažovanu pesmu jer je rep i bio angažovana stvar. Kod afroameričke braće to je bila borba i protiv segregacije, a u Balaševićevoj jedinoj rep pesmi protiv diferencijacije.

Ceo tekst o istoriji i sadašnjosti srpskog repa čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku