Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) podržao je krtike akademika na račun izgradnje gondole na Kalemegdanu i narušavanja kulturno-istorjske celine Beogradske tvrđave, piše list Danas.

„Osvrnuvši se na nedavno reagovanje Odeljenja istorijskih nauka na planiranu izgradnju gondole, kao i pridruževanje Odeljenja jezika i književnosti, Izvršni odbor podržao je angažovanje članova SANU na rešavanju različitih društvenih problema“, istakli su akademici.

Iz Izvršnog odbora SANU poručili su da su im „dobro poznate dimenzije problema na koji su akademici upozorili“.

Akademik i član Odeljenja jezika i književnosti Matija Bećković rekao je za Danas da veruje da će se, nakon reakcije tog dela SANU, rasprava o projektu gondole pokrenuti u okviru cele SANU.

Predsednik SANU Vladimir Kostić sastao se nedavno sa grupom međunarodnih stručnjaka za zaštitu kulturnog nasleđa iz organizacije Evropa nostra, a predstavnica te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je na konferenciji posvećenoj projektu izgradnje žičare, da je Kostić poručio da „cela Akademija stoji protiv ideje da se gondola izgradi na tom važnom spomeniku kulture“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.