Izvršni odbor OKS doneo odluku o nosiocima zastave na ceremoniji otvaranja OI i novom Šefu misije u Tokiju

  0
  Nataša Janković FOTO OKS

  Danas je u Olimpijskoj kući održana VI sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije

  Predsednica Sportske komisije OKS Milica Mandić obavestila je članove IO o predlogu za nosioce zastave Republike Srbije na ceremoniji otvaranja OI u Tokiju. Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet dao mogućnost nacionalnim olimpijskim komitetima  da na Igrama u Tokiju državnu zastavu po prvi put nose muški i ženski sportista, izglasana su dva predstavnika koja će nositi zastavu Republike Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Tokiju.

  Članovi IO prihvatili su predlog Sportske komisije OKS da nosioci zastave Republike Srbije na ceremoniji otvaranja budu vaterpolista Filip Filipović, aktuelni olimpijski prvak sa reprezentacijom Srbije, kao i Sonja Vasić, osvajačica bronzane medalje u Riju 2016. godine i Evropske titule sa ženskom košarkaškom reprezentacijom na nedavno završenom prvenstvu, na kojem je izabrana i za najkorisniiju igračicu.

  Nakon što je predsednik Maljković obavestio prisutne članove da dosadašnji Šef misije OKS Damir Štajner neće biti u mogućnosti da svoju funkciju obavlja na 32. letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, predloženo je da Šef misije Olimpijskog tima Srbije na nastupajućim OI bude Nataša Janković, menadžer za promociju olimpijskih vrednosti Olimpijskog komiteta Srbije, što je usvojeno glasovima članova IO.

  Nataša Janković je od 2011. godine deo Olimpijskog komiteta Srbije i rukovodi projektima olimpijske edukacije i promocije olimpijskih vrednosti. U dosadašnjim Misijama u Londonu 2012. i Riju 2016. godine, kao i na na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju 2015. godine, imala je aktivnu ulogu. Dobitnica je trofeja Međunarodnog olimpijskog komiteta sa temom „Olimpizam u akciji“ 2018. godine.

  Bogato iskustvo u međunarodnim organizacijama i članstvo u komisiji Evropskih olimpijskih komiteta za kulturu i olimpijsko nasleđe takođe su preporuke značajne za obavljanje zahtevne funkcije Šefa misije.

  Nataša Janković je nakon izbora za novog Šefa misije preuzela reč i upoznala članove IO sa tokom priprema Misije OKS za Igre u Tokiju i podelila važne informacije pred nastupajuće takmičenje.

  Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je obavestio članove Izvršnog odbora da je u ovom momentu ukupno 83 sportista izborilo plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Maljković je takođe čestitao generalnom sekretaru OKS Đorđu Višackom koji je reizabran za člana Izvršnog odbora Evropskih olimpijskih komiteta na Generalnoj skupštini ovog najvišeg evropskog olimpijskog tela koja se održavala u Atini.

  Članovi Izvršnog odbora usvojili su promene u okviru liste kategorisanih sportista u individualnim i timskim sportskim granama u okviru programa Olimpijska kategorizacija – Tokio 2020 i Razvojni program.

  Takođe, usvojene je su i promene lista kategorisanih sportista u okviru novoformiranog programa „Olimpijske nade – Pariz 2024“ koji ima za cilj praćenje i finansiranje sportskih programa talentovanih sportista – kandidata za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.