Izvori iz SAD (i kanadski premijer Džastin Trudo) tvrde da je iranska raketa oborila ukrajinski avion

0
AP Photo/Ebrahim Noroozi, via Tanjug

Nekoliko američkih zvaničnika ocenilo je večeras da je “vrlo verovatno” da je raketa protivvazdušne odbrane Irana oborila ukrajinski avion koji je pao neposredno posle poletanja iz Teherana, i u kome su poginuli svi putnici i članovi posade.

Ta saznanja potvrdio je i kanadski premijer Džastin Trudo. On je naveo da su kanadski obaveštajci iz sopstvenih izvora saznali da je let 752 kompanija UIA pogođen raketom zemlja-vazduh.

“Ovo je možda bilo nenamerno. Jako je važno da dođe do temeljne i kredibilne istrage.”

Avion je pao u sredu, nekoliko sati pošto je Iran sproveo raketni napad na američke baze u Iraku kao odmazdu za ubistvo iranskog generala prošle nedelje.

Zvaničnici koji se pozivaju na američke obaveštajne službe, nisu želeli da im se navede ime, prenosi N1 saznanja AP. Oni su rekli da nemaju sigurna saznanja, ali da je vrlo moguće da je to bila greška, i da je avion pogrešno protumačen kao pretnja.

Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo je odmah demantovala tu informaciju i nazvala je glasinom, dodavši da je nemoguće da je raketa oborila ukrajinski avion.

Šef Uprave za civilno vazduhoplovstvo Ali Abedzadeh je rekao da su iranske vlasti pokrenule istragu o tom slučaju i da su ukrajinski stručnjaci dobrodošli da joj se priključe.