“Izvinio sam se za bombardovanje Srbije i lično, ali i kao predsednik Češke”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Češke Miloš Zeman je nakon posete predsednika Aleksandra Vučića Češkoj, izjavio da se Srbiji zbog bombardovanja NATO-a izvinio lično, ali i kao predsednik države i dodaje da je to bombardovanje bilo nezakonito.

“Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito”, rekao je Zeman odgovarajući na pitanje da li je njegovo izvinjenje bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito, prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

Na pitanje kako je to izvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

“Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglasnost za bombardovanje”, kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.

Predsednik Češke, koji je ranije izjavio da je bila greška to što je Češka priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja, na pitanje da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada prištinska administracija bila predvođena predsednikom ( Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužicom u Hagu.

Dodaje da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine.

“Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija”, dodao je Zeman.