Izveštaj ukrajinske vojske: “Oborena četiri ruska helikoptera, avion i krstareća raketa. Moralno stanje njihovih trupa na niskom nivou”

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Generalštab ukrajinskih oružanih podneo je novi izveštaj sa terena, čije detalje prenosi BBC. U izveštaju se navodi da su “ruske snage i dalje fokusirane na održavanje svojih dobitaka na ukrajinskoj teritoriji i nisu uspele da ostvare dalje napredovanje”.

“Međutim, ruske trupe su nastavile raketnim udarima na kritičnu infrastrukturu i gađaju i civilnu infrastrukturu”, piše u izveštaju.

Takođe se navodi da ruski vojnici koriste zdravstvene ustanove na okupiranim teritorijama za lečenje ranjenog osoblja.

“Ukrajinske snage oborile su četiri ruska helikoptera, jedan ruski avion i krstareću raketu koja pripadaju ruskim snagama”, piše u izveštaju ukrajinske vojske.

Naglašava se i da su ukrajinske jedinice uspele da odbiju “pokušaje Rusije da zauzme južni lučki grad Marijupolj”, kao i “da nema daljih znakova iskrcavanja ruskih snaga u Crnom moru”.

“Moralno i psihološko stanje ruskih trupa ostaje na niskom nivou, a ruski vojnici očigledno odbijaju da izvršavaju komande”, zaključuje se u izvšetaju.

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ukrajinski projektil usmrtio 20 ljudi u gradu Donjecku, a Ukrajina je za napad okrivila Moskvu.