U američkim vojnim operacijama u toku 2018. godine poginulo je 120 civila, saopštio je Pentagon.

U godišnjem izveštaju Kongresu, Ministarstvo odbrane navelo je da je potvrđeno da su 42 civila ubijena prošle godine u operaciji SAD protiv Islamske države u Iraku i Siriji. U saopštenju se navodi da je još 76 osoba poginulo u operacijama protiv talibana i drugih ekstremista u Avganistanu, a dva civila poginula su u operacijama protiv al-Šababa u Somaliji.

Ministarstvo nije našlo verodostojne izveštaje o civilnim smrtima izazvanim američkim operacijama u Libiji ili Jemenu u toku prošle godine, piše „Vašington Post“.

Spoljašnje grupe za praćenje, kao što je „Ervors“, iznele su podatke o mnogo većem broju poginulih prilikom američkih vazdušnih napada. U 2018. godini, uprkos značajnom usporavanju američke kampanje protiv Islamske države, „Ervors“ je ustanovio da je u vazdušnim i artiljerijskim napadima koalicije pod vodsjstvom SAD ubijeno najmanje 805 civila samo u Iraku i Siriji. Ova razlika ističe različite pristupe koje su grupe, koje se obično oslanjaju na izjave svedoka i izveštaje društvenih medija, imale u sastavljanju informacija o napadima.

Izveštaj je objavljen nekoliko meseci nakon što je Trampova administracija izmenila pravilo Obamine administracije zahtevajući poseban, širi godišnji izveštaj o civilnim žrtvama. Bela kuća je tvrdila da je promena napravljena kako bi se izbeglo dupliranje sa kongresnim izveštajem. Međutim, u izveštaj Bele kuće prethodno je bilo uključeno i ubistvo u slučaju nesreća koje su prouzrokovale vojne i obavještajne operacije. Eliminacija tog kriterijuma znači da javnost više neće imati pristup informacijama o napadima dronova CIA.

Napadi CIA su mnogo ređi nego što su bili pod predsednikom Barakom Obamom, ali agencija je i dalje ovlašćena za takve napade. Pentagon nije prijavio civilne žrtve napada SAD u Jemenu u trenutku kada je intervenisanje SAD u toj zemlji postalo politički opterećeno pitanje, piše Vašington post.

Prošlog meseca, predsednik Tramp je stavio veto na okončanje vojne podrška SAD Saudijskoj Arabiji i savezničkim zemljama u borbi protiv Huti pobunjenika u Jemenu. Američka vojska generalno ne napada ciljeve Huti pobunjenika, ali je obezbedila oružje i dopunila avione koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije, koja je kritikovana zbog toga što je više puta ubijala civile. Američka vojska sprovodi posebnu kampanju protiv Al Kaide u Jemenu. Dve smrti koje se pominju u Somaliji prvi su slučaj da je američka Komanda Afrike, koja je formirana 2008. godine, priznala da je izazvala civilne gubitke.

Tagovi

Komentar(1)

  1. eks
    3. мај 2019. 16:56

    Amerikanci su izbrisali jednu nulu. Poznato je da su lažovi, pa i ovo priznanje je u svrhu umanjivanja njihovih zločina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.