Izveštaj Evropske komisije: Srbija bez napretka u pravosuđu i izbornim procesima, pomak u ekonomiji…

0
Foto: Profimedia

Izveštaj Evropske komisije koji će tokom dana biti predstavljen u Briselu ukazuje da je Srbija ostvarila napredak kada je reč o ekonomskim i fiskalnim pitanjima, ali da nije napravljen nikakav pomak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem Srbije.

Umereni napredak je ostvaren u borbi protiv korupcije – strukturne reforme i saradnja između agencija – i reformi javne administracije, navodi se u izveštaju, a prenosi N1.

Takođe, izveštaj ukazuje da je došlo do smanjenja budžetskog deficita i razumne fiskalne aktivnosti, ali da nema fiskalnih reformi.

Navodi se da je država i dalje ključni igrač u ekonomskoj sferi, dok prviatni sektor ima problema zbog vladavine prava i konstatuje da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, najniže u poslednjoj dekadi. Međutim, ističe se da je razlog i obimno iseljavanje. 

Izveštaj ukazuje da su veće eksterne razlike, ali se one neutrališu visokim prilivom stranih investicija.

Međutim, Srbija mora odrediti prioritete i kontrolu investicija, pogotovo onih međudržavnih, piše u izveštaju.

Dodaje se da je registrovan napredak u okviru pravnih odredbi kada je u pitanju biznis, zaštita intelektualne svojine ili zaštita konkurencije, a da je obrazovanje problem, odnosno, da ne odgovara zahtevima tržišta.

Kada je reč o izborima, konstatuje se da je svima omogućeno učešće i kampanja, ali da su najveći mediji favorizovali vladajuće sterukture.

U izveštaju se navodi i da je dijalog od suštinske važnosti, kao i da nijedna preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) nije ispunjena, a da sastav parlamenta ne pogoduje političkom pluralizmu.

Naglašeno je da postoji ozbiljna zabirnutost zbog političkog uticaja na pravosuđe.

Iako u borbi protiv korupcije postoji delimičan napredak – kao i u borbi proitiv organizovanog kriminala – kada je reč o korupciji u celini, postoji ozbiljna zabrinutost, jer nema mehanizama prevencije niti je smanjen broj suđenja, piše u izveštaju.

U vezi sa medijima se navodi da Srbija ima medijsku strategiju, ali nedostaje primena. Ozbiljna zabirnutost, piše u izveštaju, postoji zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima.

Kada je reč o odnosima u regionu, Srbija je pohvaljena zbog posvećenosti regionalnoj saradnji. 

Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.