Izveštaj: Četvrtina civilnih žrtava u Jemenu su deca

0
Foto Profimedia

(Beta-AP) – Deca predstavljaju u četvtinu civilnih žrtava u Jemenu u poslednje tri godine rata Huti pobunjenika i međunarodno priznate vlade, saopštila je danas nevladina organizacija “Sejv d čildren” (Save the Children).

Više od 2.300 dece ubijeno je u između 2018. i 2020, navela je organizacija u novoj studiji, dodajući da je pravi broj nastradalih verovatno mnogo viši.

“Jemenska deca proživljavaju užasnu i beskrajnu noćnu moru već šest godina. Deca se i dalje ubijaju i ranjavaju skoro svakodnevno”, rekao je direktor jemenskog ogranka organizacije “Sejv d čildren” Gzavije Žuber.

Izveštaj ove organizacije izdat je neposredno posle saopštenja Unicefa od subote u kome se navodi da je osmoro dece ubijeno i 33 ranjeno u Jemenu samo ovog meseca.

Predstavnik Unicefa u Jemenu Filip Duamel rekao je da su deca nastradala u nekoliko oblasti uključujući u provincijama Taiz i Hodeida gde su u poslednje vreme pojačani sukobi međunarodno priznate vlade i Huti pobunjenika.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu dok Hutije podržava Iran.

Saudijska Arabija je juče ponudila Hutima plan za primirje koji uključuje ponvono otvaranje međunarodnog aerodroma u Sani, pod opsadom gotovo šest godina. Huti su odgovorili da nije ponuđeno ništa novo.

Žuber je rekao da bi primirje trebalo da se iskoristi da se radi na održivom miru i političkom rešenju rata i naglasio da je to jedini način da se zaista okonča ta humanitarna katastrofa.

Kao i druge humanitarne agencije “Sejv d čildren” je izrazio žaljenje zbog pada finansiranja za pomoć toj ratom zahvaćenoj zemlji. Grupa je navela da su njena sredstva za pomoć deci u Jemenu pala za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Ako su predviđanja UN tačna najgora glad u više decenija mogla bi da ubije stotine hiljada dece. Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo da se to dogodi”, rekao je predsednik i generalni direktor orgnizacije Džanti Soeripto.

U Jemenu se vodi građanski rat od 2014. godine kada su Huti preuzeli kontrolu nad Sanom i većem delu severa zemlje i primorali vladu predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija da pobegne na jug i zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskkom Arabijom, koju su tada podržavale i SAD, ušla je u rat nekoliko meseci kasnije da pokuša da vrati Hadija na vlast.