Izraelski mediji: Šef diplomatije Izraela razgovarao sa kosovskom koleginicom

1
Foto: Profimedia

 (Beta) – Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi razgovarao je danas sa kosovskom koleginicom Melizom Haradinaj Stubla, prvi put otkako je Izrael priznao Kosovo u septembru, javljaju izraelski mediji.

Kako je navedeno, priznanje Kosova je deo trojnog sporazuma objavljenog 4. septembra u Beloj kući, a na osnovu koga se Srbija saglasila da sarađuje sa Kosovom u oblasti ekonomije.

Izraelski mediji navode i da se sporazumom predviđa da obe zemlje otvore ambasade u Jerusalimu, za šta se zalažu Izrael i SAD uprkos protivljenju Palestinaca i Evropske unije.

Aškenazi je saopštio da se zahvalio Stubli na pristanku da se otvori ambasada u Jerusalimu i na priznanju libanskog Hezbolaha kao terorističke organizacije, kao i na njenim ličnim nastojanjima da Kosovo prihvati definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA).

Dogovoreno je da delegacija Kosova poseti Izrael i razgovara o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1 KOMENTAR

  1. Srbija nece premestiti ambasadu u Jerusalim. Izrael je dosledan svojim ciljevima i nema obzira prema nikom; svi znamo sta se desilo Isusu. Netanyahu ce zavisiti u zatvoru zbog pljačke i korupcije, najgori predsednik u novijoj istoriji, navukao je gnev i mrznju celog sveta.

Comments are closed.