Izraelski Likud bira lidera: Da li Netanjahua očekuje još jedan poraz?

0
Foto Profimedia

Izraelska vladajuća partija Likud održava danas primarne unutarstranačke izbore.

Veteran Gideon Saar se nada da će smeniti premijera Benjamina Netanjahua sa mesta predsednika, nakon što je proveo više od decenije na vlasti.

Saar tvrdi da će biti u boljoj poziciji da formira vladu nakon parlamentarnih izbora u martu, pošto Netanjahu to nije uspeo da uradi u dva navrata ove godine.

Uprkos tome što se nad njim nadvila senka zbog optužbi za korupciju, Netanjahu je i dalje popularan medju članovima Likuda, koji je imao samo četri lidera od kada je osnovan 1970-tig godina.

Očekuje se da će aktuelni premijer odneti laku pobedu nad Saarom, što bi ojačalo njegovu poziciju pred predstojeće izbore.

Saar, koji je prikupio podršku nekolicine poslanika Likuda, mogao bi, međutim, da ima koristi od slabog odaziva članova stranke na glasanju. Ako pobedi, on bi mogao da postane kandidat Likuda za premijera posle martovskih izbora.

Glasanje se završava u 23 sata, a prvi rezultati biće poznati sutra ujutro.

Netanjahu se u proteklom periodu suočio sa optužvama za korupciju, prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja. On je negirao optužbe i poveo žestoku kampanju protiv medija i pravosudnih organa za koje tvrdi da su rešeni da ga svgnu s vlasti.