Izraelski lekari nisu uspeli da spasu sudansku diplomatkinju obolelu od koronavirusa: Bila je ključna za uspostavljanje odnosa dve neprijateljske države

0

Izraelski lekari i medicinska oprema poslati su u neprijateljsku državu Sudan ove nedelje u pokušaju da spasu život jedne diplomatkinje zaražene koronavirusom, ali nisu stigli na vreme, javljaju danas izraelski mediji.

Sudanska diplomatkinja Nadžva Gadaheldam koja je ranije radila u UN i posle bila bliski savetnik lidera Sudana Abdel Fataha al Burhana imala je ključnu ulogu u uspostavljanju veza između Jerusalima i Kartuma, decenijskih neprijatelja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Al Burhan sastali su se u februaru u Ugandi, što se smatralo poboljšavanjem odnosa između dve zemlje koje su još zvanično u ratu, navodi izraelski TV Kanal 13.

Za pokušaj spasavanja diplomatkinje  javnost po svoj prilici ne bi saznala da let aviona nije zabeležen na sajtu za praćanje letelica. Bilo je to prvi put da se saznalo za direktan let između dve zemlje.

Avion je sleteo u Kartum u utorak i u njemu su bili diplomatski zvaničnici, lekari i medicinska oprema.

Bilo je planirano da se obolela žena prebaci u Izrael ali su lekari stigli kasno jer je već bila u kritičnom stanju.

Preminula je za manje od 24 sata od dolaska izraelskog tima od komplikacija prouzokovanih infekcijom, posle samo nekoliko dana otkako se razbolela od kovida-19.

U februaru u Ugandi Netanjahu je razgovarao o normalizaciji veza sa Sudanom, većinom arapskom i muslimanskom zemljom, u okviru posete drugim afričkim državama u cilju poboljšanja diplomatskih odnosa.

Netanjahu je taj sastanak označio velikim diplomatskim dostignućem pred parlamentarne izbore u martu.

Izrael i Sudan “diskustuju o brzoj normalizaciji”, rekao je tada Netanjahu ali je kasnije sudanska vlada saopštila da Al Burhan nije to obećao premijeru Izraela i sastanak označio ličnom inicijativom.

Ipak posle sastanka dozvoljeno je izraelskim avionima da lete kroz sudanski vazdušni prostor.

Sudan koji je dugo član Arapske lige pridružio se ostalim zemljama članicama i odbacio bliskoistočni mirovni plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa za koji smatra da favorizuje Izrael.

Međutim, za obnovu ekonomije Sudana nova administracija u Kartumu teži da se okončaju sankcije SAD uvedene jer je ta zemlja na listi sponzora terorizma.

Na sednici vlade u nedelju premijer Netanjahu je rekao ministrima da je razgovarao preko telefona sa Al Burhanom da mu čestita praznik Id al Fitr (Ramazanski bajram) i izraelski mediji spekulišu da je tada pomenuta takođe bolest diplomatkinje.

(Beta)