Izraelska vojska pozvala je danas da svi Palestinci napuste glavni grad Gaze i odu na jug, zbog nastavka nove ofanzive širom severnog, južnog i centralnog dela teritorije na kojoj je u proteklih 48 sati ubijeno na desetine ljudi.

Pojačana vojna aktivnost poklopila se sa sastankom američkih, egipatskih i katarskih posrednika s izraelskim zvaničnicima u glavnom gradu Katara Dohi čiji je cilj da se uspostavi prekid vatre sa ekstremističkim Hamasom.

Izrael je naredio stanovnicima severne Gaze, uključujući Gaza Siti, da pobegnu na jug pre više meseci dok je vojska dejstvovala u tom području. Stotine hiljada Palestinaca je međutim tamo ostalo i mnogi nemaju kuda da idu. Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonila se u prenatrpane šatore u centralnoj i južnoj Gazi.

Izraelske kopnene snage ušle su u delove Gaza Sitija u proteklim danima što je nateralo hiljade Palestinaca da beže u pokušaju da izbegnu granatiranje i udare iz vazduha.

Danas su stanovnicima Gaze bacani leci sa pozivom da se „svi oni u Gaza Sitiju“ evakuišu južnije oko grada Deir al-Balaha i da za to postoje „dve bezbedne rute“. Na letku piše da će Gaza Siti ostati opasna borbena zona.

Tokom bombardovanja u centralnoj Gazi koje traje drugu uzastopnu noć pogođene su četiri kuće u Deir al-Balahu i obližnjem izbegličkom logoru Nuseirat i ubijeno je 20 ljudi, od kojih šestoro dece i tri žene, rečeno je u bolnici Mučenika Al-Akse, u koju su žrtve prenete.

Kuća pogođena u Deir al-Balahu nalazila se u takozvanoj „humanitarnoj bezbednoj zoni“ gde je Izrael rekao Palestincima da mogu da se sklone.

Pre bombardovanja tokom noći izraelski borbeni avioni su pogodili ulaz u školu gde su bile raseljene porodice kraj južnog grada Kan Junisa.

Broj poginulih u tom napadu povećao se na 31, uključujući osmoro dece i 50 ranjenih, rekli su danas zvaničnici u obližnjoj bolnici Naser.

Izraelska vojska za smrt civila krivi Hamas, jer se ekstremisti navodno bore u gusto naseljenim stambenim područjima, ali retko komentariše šta je cilj pojedinačnih udara u kojima često ginu žene i deca.

Za devet meseci bombardovanja i ofanziva u Gazi izraelska vojska je ubila više od 38.000 i ranila preko 88.000 ljudi po podacima ministarstva zdravlja u Gazi. Gotovo čitavo stanovništvo je isterano iz svojih domova, i mnogi su raseljeni više puta, a stotine hiljada ih se sklonilo u šatore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.