Izraelska vojska nije krenula u kopnenu invaziju: “Kopnene snage raketiraju Pojas Gaze, ali nijedan izraelski vojnik se ne nalazi sa druge strane granice”

0

“Izraelsko ratno vazduhoplovstvo i kopnene snage izvode napad u pojasu Gaze”, saopštila je vojska Izraela u kratkoj poruci kasno sinoć, nešto posle ponoći po lokalnom vremenu.

IDF (Israel Defense Force) je kasnije saopštila i pojasnila da njene trupe nisu unutar granice Pojasa Gaze, što znači da uključivanje kopnenih snaga podrazumeva artiljerisku paljbu koja se izvodi duž granice.

“Pojašnjenje: nijedan pripadnih IDF kopnenih snaga ne nalazi se u Pojasu Gaze”, saopštila je vojska.

Ovi napadi svakako predstavljaju najveću eskalaciju sukoba poslednjih godina, podseća Gardijan.

Nedugo posle saopštenja vojske premijer Israela Benjamin Netanjahu je tvitovao: “Nismo rekli poslednju reč i ova operacija će trajati koliko god bude neophodno”.

Vojska Izraela je ranije navela da nastavlja pripreme za različite opcije i da je kopnena invazija jedan od mogućih scenarija.

Nakon sve žešćeg raketiranja od Hamasa iz pojasa Gaze, izraelska vojska je razmestila tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja razdvaja Izrael i pojas Gaze-

Ministarstvo odbrane Izraela dalo je zeleno svetlo vojsci da mobiliše hiljade rezervista, ako bude potrebno.

Palestinski Hamas je upozorio da bi ulazak izraelske vojske u pojas Gaze predstavljao “priliku za povećanje broja mrtvih i ratnih zarobljenika”.

Hamas je noćas nastavio sa raketnim napadima na jug Izraela, blizu granice sa pojasom Gaze.

Sukob izraelske vojke i Hamasa, započet u ponedeljak, danas je dodatno eskalirao. Hamas je ispaljivao rakete duboko u teritoriju Izraela, koji je uzvraćao vazdušnim udarima.

U Gazi su, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, od ponedeljka poginula 103 Palestinca, a ranjeno je 530. U Izraelu je do večeras bilo sedam žrtava sukoba.

Izrael se iz Gaze potpuno povukao 2005. godine.