Izraelska vojska izvela vazdušni napad na Gazu: Tvrde da je Hamas lansirao zapaljive balone koji su izazvali požare na jugu zemlje

0
Printscreen/YouTube/AFP News Agency

Izraelska vlada je saopštila da je izraelska vojska pokrenula vazdušne napade na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u znak odmazde zbog lansiranja takozvanih zapaljivih balona sa teritorije Gaze koje je izazvalo požare na poljima u južnom Izraelu, prenosi BBC.

Takođe se navodi da su se eksplozije čule u gradu i predgrađu Gaze u ranim jutarnjim časovima.

Prethodno je nekoliko zapaljivh balona poslato iz Gaze u Izrael što je prouzrokovalo više požara, saopštila je izraelska vatrogasna služba, a prenosi BBC.

Podsetimo, u pitanju je prvi napad sa obe strane od 21. maja, kada su Izrael i Hamas, uz posredstvo Egipta dogovorile prekid vatre nakon 11. sukoba.

Podsetimo, ranije u toku dana stotine izraelskih ultranacionalista paradiralo je kroz istočni Jerusalim obeležavajući osvajanje tog dela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine, što je podstaklo bojazan da bi ponovo moglo izbiti nasilje.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su njihovi borbeni avioni pogodili vojna postrojenja kojima je upravljao Hamas u gradu Kan Junis i gradu Gazi.

Nije saopšteno da li je u vazdušnim napadima bilo žrtava.

Portparol Hamasa je na Tviteru objavio da će Palestinci nastaviti da sprovode svoj „hrabri otpor i brane svoja prava i sveta mesta“ u Jerusalimu.

Takođe, ovo je prvi sukob Palestinaca i Izraela otkako je formirana nova koaliciona vlada Izraela prošlog vikenda, na čelu sa Naftalijem Benetom, okončavši tako dvanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanjahua.