Izraelci simuliraju širenje smrtonosnog soja koronavirusa: Lideri u ratnom bunkeru i priprema za “svaki mogući scenario”

0
(Beta/Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP)

(Beta) – Premijer Izraela Naftali Benet i njegovi saradnici sakrili su se danas u ratni bunker tokom vežbe simulacije izbijanja zaraze izazvane novom smrtonosnom varijantom koronavirusa.

Benet je jednodnevnu “Vežbu Omega”, nazvanu tako po fiktivnom soju virusa, označio kao predostrožnost kako bi se osiguralo da Izrael bude spreman za “svaki scenario”, prenele su agencije.

Bunker otporan na atomsku bombu nalazi se u Jerusalimskim brdima i poznat je kao “Nacionalni centar za upravljanje”. 

Korišćen je takođe kako bi se koordinisao početni odgovor na novi koronavirus u martu 2020. godine, podseća Rojters.

Izrael je uvodio zaključavanje kako bi se suprotstavio prvim talasima kovida-19, ali su od početka četvrtog talasa u junu ekonomja i škole bile otvorene, a zemlja se oslanjala na vakcinaciju, buster doze i zaštitne maske.

U današnjoj vežbi čestvuju civilni i vojni lideri i oni se masovno testiraju, primaju u bolnice i uvodi se policijski čas, navedeno je u saopštenju Benetovog kabineta.

Rezultate ove vežbe Izrael će predstaviti svojim saveznicima.

“Izrael je bezbedan i zaštićen. Kako bi se to održalo i nastavio normalan život moramo i dalje pomno nadgledati situaciju i pripremiti se za svaki scenario” , dodaje se u saopštenju, ali se ne nagoveštava da li Vlada Izraela veruje da je neminovna pojava novog smrtonosnog soja virusa.

Bunker je izgrađen pre više od jedne decenije zbog zabrinutosti za iranski nuklerni program i raketiranje iz Libana na severu i pojasa Gaze na jugu.