Izrael započinje prva klinička ispitivanja vakcine protiv COVID-19: “Pokazala se delotvornom…”

0
Foto Profimedia

Izrael će početkom novembra započeti svoja prva klinička ispitivanja vakcine protiv novog koronavirusa, objavile su vlasti koje pokušavaju da obuzdaju drugi talas zaraze.

Na samom početku pandemije izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je zadatak državnom Institutu za biološka istraživanja (IIBR) da razvije vakcinu protiv virusa koji je toliko ljudi usmrtio širom svetsa, prenosi N1.

Vlasti su objavile da će prva klinička ispitivanja potencijalne vakcine nazvane “BriLife”, početi 1. novembra.   

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno navodi četrdesetak “kandidata za vakcinu” za koju traju klinička ispitivanja na ljudima širom sveta.  

Deset vakcina je u najnaprednijoj, 3. fazi, u kojoj se meri delotvornost vakcine među desetinama hiljada dobrovoljaca na nekoliko kontinenata.   

Laboratorije biološkog instituta proizvele su vakcinu koja  je izazvala “delotvoran imunološki odgovor” kod malih životinja poput miševa, hrčaka i kunića i većih poput svinja, rekao je dr Šmuel Šapira, direktor IIBR.  

U novembru će laboratorija početi prvu fazu kliničkih ispitivanja na dva dobrovoljca stara između 18 i 55 godina koje su izabrale bolnice Šeba i Hadssa, naglasio je Šapira.   

U zavisnosti od prvih reakcija vlasti će preći sa 2 dobrovoljca na 80 u prvoj fazi, i zatim u decembru na 980 u drugoj fazi i na 25.000 u trećoj, i posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja predviđenih za aprili, odnosno maj sledeće godine.   

Do sada je proizvedeno 25.000 doza, a proizvodnja bi trebala da se poveća na 15 miliona doza, ili više od broja stanovnika ( devet miliona).