Izrael: “Tokom proteklog meseca broj novozaraženih povećan za 3.000 odsto”

0

(Beta) – Izrael je drugi dan zaredom zabeležio više od 750 slučajeva novozaraženih koronavirusom, a tokom proteklog meseca broj zraženih u danu je povećan za 3.000 procenata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno broj ozbiljno obolelih se povećao sa osam na 53, ali je i dalje nizak.

Donedavno je broj novozaraženih bio petnaestak na dan, a potom se povećao, na preko 500.

U isto vreme broj ozbiljnih slučajeva se povećao za 150 odsto, od 20 aktivnih teških slučajeva na 53.

Ipak dnevni porast infekcija je i dalje manji nego što je Ministarstvo zdravlja predviđalo pre dve nedelje.

Stopa pozitivnih testova se povećala na 1,45 odsto u utorak sa 1,33 koliko je iznosila u ponedeljak, kada je zabeleženo 760 novih slučajeva infekcije, najviše od marta.

Rast broja zaraženih se pripisuje širenju delta soja koronavirusa koji je duplo zarazniji od originalnog soja i postao je dominantan u Izraelu.

Prošle sedmice je kod jednog vakcinisanog putnika koji je stigao u Izrael iz inostranstva zabeležen prvi slučaj novog soja poznatog kao delta plus, a u međuvremenu je taj soj dijagnostikovan kod ukupno 51 osobe, navode izraelski mediji.

Soj delta plus je sličan rasprostranjenijem delta soju, ali još uvek nije jasno da li je zarazniji i opasniji.

Izraelski lekari ipak nisu previše uznemireni zbog rasta broja zaraženih, imajući u vidu da je većina stanovnika vakcinsana i broj ozbiljnih slučajeva je relativno nizak.

U ponedeljk je Ministarstvo zdravlja udvostručilo broj mesta za testiranje na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva u očekivanju povećanog broja letova tokom letnje sezone.

Takođe su uvedene kazne za one Izraelce koji putuju u zemlje sa liste zabranjenih.

Takozvani koronavirus kabinet je smanjio obavezni karantin sa 14 na sedam dana.

Ministarstvo zdravlja teži da ponovo delimično uvede sistem zelenih propusnica za okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenim prostoru u restoranima, teretanama, kafićima, sinagogama.

Na osnovu tog sistema ljudima koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od virusa biće zabranjeno da uđu ako se ne podvrgnu brzom testu ili pokažu negativan test ne stariji od 48 sati.