Izrael testira inovativni lek protiv kovida-19: Prekida “citokinsku oluju”

  0
  Foto: Profimedia

  U izraelskoj bolnici “Ichilov” uspešno je okončana prva faza testiranja inovativnog leka protiv kovida-19, saopšeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

  Lek pod nazivom EXO-CD24 primenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida takozvanu citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2, prenosi N1.

  Citokinska oluja je po život opasni sistemski upalni proces koji ima za posledicu preteranu reakciju imunološkog sistema tela, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

  Od 30 pacijenata koji su bili u umerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za tri do pet dana. Poslednji pacijent se takođe oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

  Virus kovid-19 izaziva simptome u dve ključne faze. Prva faza izaziva simptome slične gripu i ne zahtieva određeno lečenje. Druga faza se javlja kod pet do sedam odsto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakteriše je prekomerna aktivnost imunološkog sistema.

  Do sada se, uprkos beskrajnim naporima, nijedan lek nije pokazao efikasnim u lečenju koronavirusa, navodi se u saopšenju.

  „Čak i ako vakcine odrade svoj deo zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način sa nama. Zbog toga smo razvili ovaj jedinstveni lek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest meseci od trenutka kada smo napravili koncept za lek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi“, rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih bolničkih lekara i istraživača koji je radio na ovom leku.

  EXO-CD24 je inovativan lek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru „Sourasky“ u Tel Avivu.

  Lek je namenjen pacijentima u umerenom do kritičnom stanju, kako bi se sprečilo njihovo pogoršanje u teže stanje.