Izrael se otvara nakon dva meseca: Ulične radnje ponovo rade, šoping centri i dalje zatvoreni

0
(Beta/AP Photo/Maya Alleruzzo)

(Beta) – Ulične radnje otvorene su danas širom Izraela pošto su bile zatvorene skoro dva meseca u nastojanju da se zaustavi nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

Sada je dozvoljeno da u jednoj radnji bude najviše četvoro kupaca istovremeno i zaštitne maske su obavezne, navode izraelski mediji. 

Radnje u šoping centrima ostale su međutim zatvorene, pa su neki vlasnici zapretili da će ih otvoriti uprkos propisima Ministarstva zdravlja i najavili peticiju Visokom sudu pravde. 

Jutros je Ministarstvo zdravlja objavilo da je u subotu oktriveno 207 novih slučajeva infekcije i da je urađeno 8.130 testova, a pozitivno je bilo 2,6 odsto. 

Trenutno u Izraelu ima više od 8.600 aktivnih slučajeva COVID-19, uključujući 319 pacijenata u ozbiljnom stanju i 143 na respiratorima. 

Broj preminulih od početka pandemije popeo se na 2.664, navode izraelski mediji. 

Neka područja na severu zemlje gde žive Druzi i arapska sela proglašena crvenim zonama zbog većeg broja zaraženih. 

U njima važe stroge mere za putovanja između ostalog. 

U međuvremenu je doktorka Šarom Elrai, koja trenutno rukovodi odeljenjem za javno zdravlje u ministarstvu, izjasnila se protiv  prebrzog ukidanja mera izolacije uvedenih još 18. septembra. 

Profesor Eran Segal iz Naučnog instituta Vajcman je takođe upozorio da bi otvaranje radnji moglo da poništi ono što je Izrael postigao u nastojanju da zaustavi naglo širenje zaraze kada je bilo skoro 10.000 novih slučajeva infekcije dnevno kao i da se prvenstvo da otvaranju obrazovnog sistema.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500