Izrael saopštio da je ubio nekoliko Hamasovih komandira visokog ranga, objavljena i imena

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Izraelska vojska je danas saopštila da je ubijeno nekoliko komandira visokog ranga ekstremističkog islamskog Hamasa u napadu iz vazduha u Gazi i Kan Junisu.

U vojnom saopštenju je navedeno da je izvedena “složena operacija prva te vrste” i da su oni koji su ciljani bili “deo ključnog dela ’Generalštaba’ Hamasa” i smatraju se bliskim vođi vojnog krila organizacije, preneo je Asošiejted pres.

Hamas nije komentarisao te izveštaje, a izraelska bezbednosna služba Šin bet je identifikovala četiri komandira Hamasa ubijena u zajedničkoj operaciji sa izraelskom vojskom uz još dvojicu koji su poginuli u ranijem udaru na bazu te organizacije, javljaju izraelski mediji koji su objavili imena poginulih.

“Uz to je ubijeno još deset drugih operativaca koji su radili u proizvodnji oružja, istraživačkom i razvojnom odeljenju”, saopštio je Šin bet.

Izraelski mediji navode da izraelska vojska očekuje nove napade na centralni Izrael posle ubistva šestorice komandira Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je da je broj Palestinaca ubijenih od početka sukoba s izraelskom vojskom porastao na 53, uključujući četrnaestoro dece, do 15 sati danas po lokalnom vrmenu, a da je 320 stanovika te palestinske teritorije ranjeno.

Palestinske ekstremitičke organizacije u međuvremenu nastavljaju da raketiraju Izrael i sirene se oglašavaju na jugu zemlje, u pograničnim naseljima i u Berševi i Dimoni, gde se nalazi izraelski nuklearni reaktor.

Vojno krilo Hamasa je saopštilo da je na Dimonu ispalilo 15 raketa, a izveštaja o povredama nije bilo.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je u međuvremenu da će Izrael “gvozdenom pesnicom” zaustaviti širenje demonstracija arapskih građana u Izraelu u kojima je bilo povređenih, hapšenja i pričinjena je šteta.

Netanjahu je danas rekao da će Izrael “zaustaviti anarhiju” posle razmeštanja snaga granične policije kako bi se stišali neredi koji su izbili tokom proteklih dana u gradovima Lod i Ako (Akre).

Neredi su se proširili posle čitavih nedelja nasilja u Jerusalimu i žestokih sukoba između izraelske vojske i ekstremista Hamasa i u pojasu Gaze od ponedeljka uveče, a proističu iz dugotrajnog spora oko Jeruslima.

Otkako je Hamas počeo da raketira Izrael pre dva dana sukobi su eskalirali i sve više podsećaju na rat u Gazi 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Netanjahu je rekao da će Izrael “zaustaviti anarhiju i obnovoti upravljanje u gradovima u Izraelu, gvozdenom pesnicom ako je potrebno, sa svim neophodnim snagama i svim potrebnim ovlašćenjima”.