Izrael pozdravio otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu: “Prirodan razvoj odnosa…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je da “toplo pozdravlja otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu”, ocenivši da je to “prirodan razvoj odnosa i ostvaranje Vašingtonskog sporazuma”, preneli su danas izraelski mediji.

Kosovo je otvorilo ambasadu u nedelju, a ambasadorka Kosova Ines Demiri je na Tviteru objavila da je to bio “istinski istorijski i trenutak za ponos u odnosima Kosovo-Izrael”.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je na Tviteru navelo da je “obećanje dato u Ovalnom kabinetu u potpunosti ispunjeno”.

Kosovo i Izrael su zvanično uspostavili diplomatske odnose u februaru na ceremoniji održanoj putem video konferencije.

Tadašnja ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj – Stubla je uputila zvaničnu molbu za otvaranje ambasade u Jerusalimu tokom ceremonije.

Tome je prethodio ekonomski sporazum Kosova i Srbije u Vašingtonu kome su posredovale SAD.

Izrael je pristao da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, a Kosovo i Srbija su obećali da će otvoriti ambasade u Jerusalimu iako Srbija ima ambasadu u Tel Avivu.

U Jerusalimu su do sada bile samo ambasade SAD i Gvatemale.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je krajem 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, a u maju je tamo preseljena američka ambasada iz Tel Aviva. Dva dana kasnije je to učinila i Gvatemala.

Izrael je osvojio istočni deo Jerusalima u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što veći deo međunarodne zajednice nije priznao.

Većina zemalja koje su uspostavile odnose s Izraelom imaju ambasade u Tel Avivu.

Izrael ne planira da odmah otvori ambasadu u Prištini, ali će imati nerezidencijalnog ambasadora za Kosovo.

Kako se navodi Kosovo je prva većinom muslimanska zemlja koja ima ambasadu u Jerusalimu.

Beograd se oštro protivi izraelskom punom priznanju Kosova tako da je preseljenje ambasade Srbije pod znakom pitanja.