“Još jedan istorijski sporazum u Beloj kući”, ili priča o Trampu “mirotvorcu” i sporazumu Izraela, UAE i Bahreila

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Izrael je danas u Beloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Tramp, koji se nada da će ti istorijski sporazumi dovesti do novog poretka moći na Bliskom istoku i učvrstiti njegov imidž mirotvorca uoči predsedničkih izbora u SAD, proglasio je na ceremoniji potpisivanja “rađanje novog Bliskog istoka”.

“Ovde smo danas da promenimo smer istorije. Posle decenija podela i sukoba, obeležavamo svitanje novog Bliskog istoka”, rekao je Tramp.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dve arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspela da ubedi dve države da ne dozvole da ih taj konflikt spreči da imaju normalne odnose sa Izraelom.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime