Izrael odobrio mere za ublažavanje blokade Pojasa Gaze: “Otvara se granični prelaz za uvoz robe…”

0

(Beta-AP) – Izrael je danas odobrio niz mera za ublažavanje blokade pojasa Gaze, uključujući otvaranje glavnog graničnog prelaza za uvoz robe na tu palestinsku teritoriju.

Mere su objavljene dan pošto su izraelski zvaničnici dozvolili uvoz neophodnog građevinskog materijala za obnovu pojasa Gaze posle nedavnog rata izraelske vojske i Hamasa.

Napetost je bila velika u proteklim nedeljama jer su aktivisti Hamasa, vladajućeg u Gazi, puštali zapaljive balone u Izrael i izazvali požare duž granice, a uz to organizovali niz povremeno nasilnih demonstracija pored granične ograde.

Kako je saopštilo odeljenje ministarstva odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslove, vlada je odobrila da se proširi zona u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru u pojasu Gaze, da se otvori prelaz Kerem Šalom, poveća snabdevanje vodom i broj trgovaca koji mogu da uđu u Izrael.

Upozoreno je međutim da te mere zavise od nastavka očuvanja bezbednosne stabilnosti u regionu na duži period.

Jedan izraelski vojnik, koga je metkom u glavu kroz rupu na graničnoj ogradi pogodio palestinski demonstrant 21. avgusta, preminuo je u ponedeljak.

Ranama zadobijenim od izraelske vatre u sukobima na granici podlegao je jedan 12-godišnji palestinski dečak i jedan pripadnik Hamasa.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Gaze još 2007. godine, kada je islamski Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih umerenijem rivalskom Fatahu, a posle pobede na parlamentarnim izborima.

Izraelska strana tvrdi da je blokada potrebna da se Hamas, koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države ne bi naoružavao, a kritičari tvrde da je to kolektivno kažnjavanje.

Ograničenje kretanja ljudi i robe razorilo je paletinsku ekonomiju, a uz to su Hamas i Izrael ratovali četiri puta od 2008. godine i Izrael je pojačao blokadu posle najnovijeg rata u maju koji je trajao 11 dana.