Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre i da će ga proučiti pre nego što donese konačnu odluku, navodi se u saopštenju zamenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi, a prenosi RTS.

„Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na predlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima“, rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Posle više od šest meseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca zarobljenih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore.

Taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih predloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Američke Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce i time ubrza okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je „otvoren za bilo kakve ideje ili predloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca“.

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima da je spreman da pregovorima o taocima pruži „poslednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom pre nego što krene u invaziju na Rafu, poslednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobegli sa severa i iz centralnih delova enklave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.