Izrael: Najviše teško obolelih od kovida-19 od početka septembra, 70 odsto nevakcinisanih

0

(Beta) – Ministarstvo zdravlja Izraela je danas saopštilo da je broj teško obolelih od kovida -19 dostigao 726, najviše od početka septembra, a da je broj pacijenata na respiratoru 195.

Kako je navedeno 481 pacijent medju teško obolelima nije uopšte vakcinisan protiv korona virusa, 157 je primilo obe doze, a 55 i buster dozu.

Za preostala 33 pacijenta informacija o tome nije objavljena, preneli su izraelski mediji.

Podaci ministarstva pokazuju da gotovo 70 odsto svih teško obolelih nije vakcinisano uopšte, dok je osam odsto primilo obe doze i buster.

Medju teško obolelima koji su mladji od 60 godina 223 nije vakcinisano, 45 ih je primilo obe doze, a deset obe doze i buster.

Ti podaci pokazuju da je 80 odsto mladih teško obolelih pacijenata nevakcinisano, a takodje da je verovatnoća da zaraženi teško oboli 45 puta veća kod nevkacinisanih, u poredjenju sa onima iz iste starosne grupe koji su primili tri doze vakcine.

Tokom vikenda je zbaleženo 7.445 novih sučajeva zaraze od preko 141.000 testova, što znači da je stopa zaraze 6,21 odsto. Broj koji pokazuje koliko osoba u proseku može da zarazi jedna inficirana je ispod jedan.

Od početka pandemije 7.511 ljudi je umrlo od komplikacija zbog zaraze.

Jedinica vojne obaveštajne službe koja nadgleda pandemiju u medjuvremenu je komentarisala odluku u SAD da se buster doza daje samo starijima od 65 i onima s oslabljenim imunim sistemom i rekla da podaci prikupljeni u Izraelu pokazuju da je buster doza efikasna i bezbedna, te da povećava zaštitu od infekcije deset puta, kao i od teške bolesti u poredjenju sa onima koji su primili samo dve doze vakcine.

U Izraelu je treći dozu primilo više tri miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika.