Izrael je vakcinacijom smanjio broj novozaraženih, ali njihovi stručnjaci upozoravaju: “Još dugo ćemo morati da živimo sa koronom”

0

(Beta) – Direktorka odeljenja za infektivne bolesti u izraelskom Medicinskom centru Šeba profesorka Gili Regev-Johaj ocenila je da je za dostizanje kolektivnog imuniteta neophodno da veći procenat populacije postane imun na koronavirus.

Sada kada svaki inficirani novim virusom zaražava više ljudi zbog novih sojeva, 80 do 90 procenata stanovništva mora biti imuno, a to znači da se moraju vakcinisati i deca i tinejdžeri, objasnila je ona.

“Sada, na nesreću, vidim da se kolektivni imunitet sve više udaljava i to znači da ćemo morati da živimo sa koronavirusom neko vreme. Bar do leta nećemo moći da skinemo maske”, rekla je Regev-Johaj, preneo je danas izraelski TV Kanal 13.

U međuvremenu su zvaničnici izraelskog Ministarstva zdravlja upzorili da se ne otvaraju škole jer je velika stopa zaraze među učenicima, te da bi to samo dovelo do većeg širenja britanskog soja sa 70 procenata na 90 procenata slučajeva zaraze.

Ako virus nastavi da mutira i postane otporan na vakcine koje sada postoje treća doza će možda biti potrebna za imunizaciju od tih sojeva, rekao je šef takozvanog izraelskog kabineta za koronavirus Nahman Aš.

On je dodao da ta opcija nije relevantna u neposrednoj budućnosti ali bi se mogla kasnije razmatrati.

U Izraelu se za sada planira samo otvaranje vrtića i škola od prvog do četvrtog razreda, a u srednjim školama povratak u klupe za učenike 11. i 12. razreda pod uslovom da imaju negativan test na virus.

Mnogi učenici viših razreda će početi da se vakcinišu na osnovu proširenog programa imunizacije.

Trenutno u Izraelu stopa zaražavanja i dalje raste nakon što je opadala tokom više nedelja.

Jutros je objavljeno da je zabeleženo više od 8.200 novih slučajeva zaraze prethodnog dana i da je 9,2 procenata testova bilo pozitivno.

Broj zaraženih od početka pandemije u Izraelu je premašio 655.000, a od posledica kovida-19 je preminulo 4.816 osoba.

Više od 3.165.000 Izraelaca je primilo prvu dozu vkacine, a preko 1.800.000 i drugu.

Izrael uveliko prednjači u svetu po broju vakcinisanih po glavi stanovnika.

Ministarstvo zdravlja je takode izmenilo raniju preporuku o vakcinisanju trudnih žena.

Dok je ranije preporuka bila da se one ne vakcinišu u prvom tromesečju trudnoće sada se smatra da opasnosti od oboljevanja i potencijlanih komplikacija od kovida-19 nadmašuju rizik.