Izrael je izgleda noćas napao Damask: Sedmoro poginulih u udarima raketa, prava meta Iran

0
Foto: Profimedia

Četiri člana Iranske islamske revolucionarne garde i tri sirijska vojnika poginula su kasno sinoć u udarima iz vazduha kraj Damaska koji se pripisuju Izraelu, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Petnaest minuta pre ponoći po lokalnom vremenu rakete su pogodile pet skladišta oružja kraj Medjunarodnog aerodroma Damask, uključujući napad na vojnu poziciju južno od sirijskog glavnog grada, izvestila je Al Arabija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon isporuke, navodno municije, koja je stigla na aerodrom iz Teherana, sudeći po podacima o letu.

I Sirija i opservatorija sa sedištem u Velikoj Britaniji tvrde da Izrael stoji iza napada, preneli su izraelski mediji.
Izraelska vojska nije ništa komentarisala u skladu se politikom da ne potvrdjuje, ni ne poriče takve operacije u inostranstvu.
Video snimci postavljeni na društevnim mrežama pokazali su eksplozije u vazduhu, najverovatnije sirijskih protivavionskih raketa.

Sirijska državna novinska agencija SANA je rekla da je protivvazdušna odbrana presrela mnoge dolazeće rakete, što inače često čini iako većina odbrambenih analitičara kaže da su te tvrdnje pogrešne i da su prazno hvalisanje.

Ranije u četvrtak je komandant jedinica Iranske islamske revolucionarne garde pretio da će ciljati i Izrael i SAD ako naprave “najmanju grešku”.

Sinoćni napad usledio je samo nedelju dana nakon niza udara na mete kraj Damaska u kojima su navodno ubijena 23 proiranska borca.

Izraelska vojska nije potvrdila da je izvela te udare ali su sirijski državni mediji optužili Izrael, a izraelski ministar odbrane Naftali Benet je “zasluge” za taj napad pripisao svojoj zemlji.

“Strani mediji su izvestili ove nedelje da su 23 Sirijca i Iranca ubijena tamo. To je veliki broj i mi ćemo uraditi još više i više”, rekao je Benet tokom vikenda.

Izrael već dugo upozorava da neće tolerisati napore Irana, bliskog saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada, da se učvrsti u Siriji i da će preduzeti korake da to spreči.

Izrael optužuje Iran da teži stalnom vojnom prisustvu u Siriji odakle bi mogao napadati jevrejsku državu.

Iako se izraelski zvaničnici uzdržavaju da preuzmu odgovornost za pojedine napade u Siriji ipak su potvrdili da je izvedeno stotine, ako ne i hiljade, udara na tu zemlju od početka sirijskog gradjanskog rata 2011. godine.

Meta su uglavnom Iran i saveznici te zemlje, a pre svega libanski Hezbolah ali je bilo i napada na sirijsku protivvazdušnu odbranu kada je vatra bila uperena na izraelske avione.

(Beta)