“Iznosio je netačne informacije i diskreditovao našu borbu protiv koronavirusa”: Smenjen direktor Centra za javno zdravlje u Skoplju

0
Foto: Profimedia

Direktor Centra za javno zdravlje Skoplja Arben Ziberi smenjen je zbog plasiranja informacija i dovođenja u pitanje kredibiliteta zdravstvenih institucija u borbi sa koronavirusom, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije.

Ministar zdravlja Venko Filipče najavio je juče smenjivanje Ziberija nakon što je preko Fejsbuka Albancima u inostranstvu poručio da je Komisija za zarazne bolesti, na njegovu inicijativu i zahtev, odlučila da se granice otvore bez PCR testa i odlaska u izolaciju da bi mogli da dođu da glasaju na izborima 15. jula. 

Ziberi je u utorak, 23. juna, pozvao iseljene da dođu da glasaju za prvog premijera Albanca u kojem je poručio da sada mogu da dođu bez testova i izolacije, zahvaljujući njegovom ličnom doprinosu pa i doprinosu DUI.

Filipče je taj poziv Ziberija, koji je kandidat DUI za poslanika, nazvao “jeftinom i lošom predizbornom retorikom”, ističuči da je Komisija od početka radila i da radi osnovu medicinskih epidemioloških indikatora i da je tako i doneta odluka da se prepuruči otvaranje granica. 

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je Ziberi “razrešen zbog plasiranja netačnih izjava u javnosti, čime je direktno naštetio ugledu članova Komisije za javno zdravlje, dovodeći u pitanje kredibilitet zdravstvenih institucija u borbi sa koronavirusom”.

(Beta)