Iznenadna ostavka kardinala umešanog u kupovinu luksuzne zgrade crkvenim novcem

0
Foto: Profimedia

(Beta) –  Moćni vatikanski kardinal koji je upleten skandal sa nekretninama juče je iznenada podneo ostavku i odrekao se prava da učestvuje u izboru novog pape. 

U kratkom saopštenju, koje je objavljeno sinoć, što nije uobičajeno navodi se da je papa Franjo prihvatio ostavku kardinala Đovanija Anđela Bečua, čelnika odeljenja koje odlučuje o kanonizaciji, prenela je Hina. 

Važniji deo saopštenja je onaj u kojem stoji da se 72-godišnji Bečua odrekao “prava povezanih s funkcijom kardinala”. 

Najvažnije pravo kardinala mlađih od 80 godina je učestvovanje u konklavi koja bira novog papu. Takvo odricanje znači da je razlog Bečuove ostavke verovatno ozbiljan.

Posljednji koji je to uradio bio je škotski kardinal Kit O’Brajen, 2013. godine zbog seks skandala.

Bečiu je do 2018. bio državni podsekretar, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Za vreme mandata bio je deo kontroverznog dogovora pod kojim je vatikanski Sekretarijat koristilo crkveni novac za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu.

Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petoro vatikanskih zvaničnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanske Kancelarije za finansije.

Bečiu je tad odbacivao svoju krivicu i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini porasla vriednost.

Vatikanska policija je u junu uhapsila italijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, proneveru, prevaru i pranje novca.

Kasnije je pušten, ali istraga i dalje traje. Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.