Iznenađajući dogovor dva najveća zagađivača ugljenikom: Kina i SAD se obavezale da će pojačati saradnju oko klime…

0
(Beta/AP Photo/Charlie Riedel, File)

(Beta-AP) – Kina i SAD obećale su da će povećati saradnju u delovanju na ograničenju klimatskih promena u razgovorima na UN konferenciji o klimi u Glazgovu, rekao je danas kineski izaslanik.

Kako se konferencija o klimi približava kraju u petak izaslanik Kine o klimi Sie Dženhua rekao je novinarima da će Kina i SAD, dva najveća zagađivača ugljenikom, izložiti svoje napore u zajedničkom saopštenju zasnovanom na smernicama iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Sporazum poziva na “konkretne i pragmatične ” propise o smanjenju upotrebe uglja, smanjenju emisije metana i borbi protiv seče šuma, rekao je Sie.

“Obe strane uviđaju da postoji praznina između sadašnjih napora i Pariskog sporazuma. Tako da ćemo zajedno pojačati akciju i saradnju za klimu uz poštovanje naših pojedinačnih nacionalnih situacija”, rekao je kineski predstavnik.

Očekuje se da će kasnije danas američki izaslanik za klimu Džon Keri govoriti novinarima.

Objava je data dok predstavnici vlada širom sveta okupljeni na sastanku o klimi u Glazgovu (COP26) pregovaraju kako da nadograde dogovor iz Pariskog sporazuma da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zaštite osetljive zemlje od uticaja globalnog zagrevanja.

U nacrtu sporazuma objavljenom danas navodi se da će se ići na ukidanje energije na ugalj, koji najveći izvor emisija štetnih gasova koje proizvode ljudi.