Izmišljeni biolog na Fejsbuku širio teoriju zavere o koronavirusu: Nalog uklonjen sa platforme nakon istrage…

0
(Beta/AP Photo/Richard Drew, File)

Vlasnik Kompanije Fejsbuk meta platforms Mark Zakerberg uklonio je više od 500 naloga koji su promovisali tvrdnje profila nepostojećeg švajcarskog biologa po imenu “Vilson Edvards” da SAD sprovode pritisak nad naučnicima Svetske zdravstvene organizacije koji proučavaju poreklo koronavirusa u pokušaju da okrive Kinu.

Kineski državni mediji naveliko su prenosili Edvardsove komentare, međutim, švajcarska ambasada je saopštila da je malo verovatno da ta osoba postoji, prenosi BBC.

Meta je u svom izveštaju saopštila da je kampanja na društvenim mrežama bila „u velikoj meri neuspešna“ i da je ciljala publiku koja govori engleski u SAD i Britaniji i publiku koja govori kineski na Tajvanu, u Hongkongu i na Tibetu.

Fejsbuk je saopštio da je uklonio ukupno 524 fejsbuk naloga, 20 stranica, četiri grupe i 86 instagram naloga nakon što je pregledao javne izveštaje koji su bili usredsređeni na lažnog švajcarskog biologa.

“Originalnu objavu ove ličnosti su prvobitno delili i lajkovali lažni Fejsbuk nalozi, a kasnije su je prosledili autentični korisnici, od kojih je većina pripadala zaposlenima kineskih državnih infrastrukturnih kompanija u preko 20 zemalja”, saopštila je Meta.

Dodaje se da je operacija koristila infrastrukturu virtuelne lične mreže (VPN) da bi prikrila svoje poreklo i da bi Edvardsu dala “zaokruženiju ličnost”. Takođe je rečeno da se čini da je njegova profilna fotografija takođe generisana korišćenjem “veštačke intelignecije”.

Istraga o poreklu kovid-19 bila je izvor napetosti između SAD, Kine i drugih zemalja, pošto je izvor virusa ostao nejasan skoro dve godine nakon što je prvi put otkriven.