“Izmišljene pretnje kako bi se opravdala agresija”: Bela kuća o Putinovoj odluci da stavi nuklearne snage u pripravnost

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u nedelju da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da stavi ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti deo šireg obrasca neprovocirane eskalacije i “izmišljenih pretnji” Kremlja.

“Ovo je zaista obrazac koji smo videli od predsednika Putina kroz tok ovog sukoba, koji proizvodi pretnje koje ne postoje kako bi se opravdala dalja agresija — i globalna zajednica i američki narod bi to trebalo da sagledaju kroz tu prizmu”, rekla je Psaki na kanalu ABC, prenosi CNN.

Ona je dodala: “Ovo je sve obrazac predsednika Putina i mi ćemo se zalagati za to, imamo sposobnost da se odbranimo, ali takođe moramo da iznesemo ono što vidimo ovde od predsednika Putina”.

Na pitanje o daljoj vojnoj pomoći ili sankcijama, Psaki je rekla da su SAD spremne da pošalju više humanitarnih, ekonomskih i odbrambenih vojnih zaliha, napominjući najnovije najave administracije o pomoći od početka sukoba.

“Napomenula bih da su sankcije koje smo juče objavili stavile Rusiju u rangu sa Iranom, odsecajući je od bankarskog sistema sa globalnom zajednicom”, rekla je Psaki.

Pod pritiskom da li će SAD preduzeti hitnije mere protiv ruskog energetskog sektora, Psaki je rekla da je sve “na stolu” i dodala da administracija veruje da trenutni sukob ilustruje da SAD treba da pojačaju svoje domaće snabdevanje energijom i da diverzifikuju dalje nafte i gasa.

Psaki je dodala da su SAD i dalje u bliskom kontaktu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i pohvalila ga za njegovo vođstvo tokom prvih nekoliko dana aktuelnog rata.

“On hrabro ustaje protiv invazije predsednika Putina i ruskog rukovodstv”, rekla je Psaki i dodala: “Ostaćemo u bliskom kontaktu sa njim”.