U Kući kralja Petra I otvorena je izložba Solum / caelum Milana Markovića na kojoj su predstavljeno je 50 radova iz dva ciklusa radova nastalih u prethodnih godinu dana: ciklus Phosphorescence i ciklus Caelum.

Prezentovani radovi snažno su personalizovani umetnikovim eksperimentalnim istraživanjem dualnosti prirodnih dinamika; svetlosti i tame, primitivnog i spiritualnog, života i smrti. Nastali u teškom periodu u umetnikovom životu, radovi nam daju prizmu Markovićevog unutrašnjeg sveta koji je u ciklusu Phosphorescence taman, a koji se vremenom oslobađa i prelazi u plavi ciklus slika Caelum, umetnikovo racionalizovanje i trenutno oslobađanje od bola.

“Zaustavljena negde između materije i duha, dobrog i lošeg, tame i svetlosti, dubine i širine, izložba Solum / Caelum deluje komplementarno, nešto kao jin jang. Još kada dodamo vezu sa prostorom u kome i sa kojim radovi komuniciraju, izložba dobija i kontekst komplementarnosti tradicije i savremenosti.” prilikom otvaranja izložbe istakla je istoričarka umetnosti Biljana Jotić i dodala “U kontrastima tamnog is svetlog, negde skoro totalnog prisustva mraka, negde beline koja kao da je „uprljana“ mrljama, zatim trenutaka kao da se tmina nenametljivo rasipa po prostornosti noseći u sebi iznenđenje i zapitanost odakle dolazi i gde prestaje – atmosferičnost se oseća. Prelazak u plavu upućuje na dubinu i širinu, beskraj i slobodu.”

Umetnička biografija Milana Markovića počinje pre desetak godina kada je otkrio sopstveni senzibilitet i mogućnosti kao stvaraoca i autora. On je samouki umetnik snažne umetničke energije čiji su radovi predstavljeni publici kako u Beogradu, tako i u Londonu, Parizu, Sorentu, Atini. Izložbe koje izdvaja jesu „Budućnost srpske umetnosti“ gde je izbor umetničkih dela radio Vladimir Veličković i „Moliere, Mise en Peinture“, održane u Parizu, a njegova dela nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Podršku u realizaciji samostalne izložbe Solum / Caelum pružili su: Srbija stvara, VR-ALL-ART, Čugura print, Adore chocolat, Nura agency, Coca-Cola HBC Srbija, Tzuga, Novak vina, Refresh Your Life (RYL), Vino Župa, Still in Belgrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.