Izložba radova Mate Đorđevića u Kući Legata

0
Nyctophilia, ulje na platnu

Jedan od najnagrađivanijih umetnika mlađe generacije, slikar Mate Đorđević, predstaviće publici svoje najnovije radove na izložbi koja će biti otvorena 5. novembra u 20h u Galeriji Kuće Legata (Knez Mihailova 46).

Na više od 300m2 i u pet soba autor će izložiti radove velikog formata kao i radove manjih dimenzija nastale u periodu od 2011. do 2020. godine. Tokom trajanja izložbe publika će moći da vidi jedan od najpotpunijih izlagačkih poduhvata ovog autora, prevashodno ulja na platnu i radove na papiru – kolaže, grafike, crteže.

“Čini mi se da sam tri godine pokušavao da realizujem ovakav tip izložbe u Beogradu.“ rekao je Đorđević povodom izložbe, i dodao: „U međuvremenu, pod testom vremena, sve se promenilo i trenutno me kopka kako će se sve to čitati sa zidova. Hvala pre svega ovoj instituciji kulture i ljudima koji nisu odustali od mene, i koji su učinili mogućim da se desi „nemoguće“. Nažalost ne baš pod sjajnim okolnostima, a kad to kažem, mislim pre svega na monstruoznost epidemije i njene posledice. No, treba se čuvati, raditi i delovati. Ovo je moj mali doprinos.“

Fotografija: Privatna arhiva Mate Đorđevića

Izložbu će otvoriti direktor Kuće Legata Filip Brusić Renaud, kao i Muharem Bazdulj, istaknuti književnik, esejista i prevodilac, a postavka će biti otvorena za posetioce do 26. novembra.

Mate Đorđević je dobitnik Nagrade za crtež “Vladimir Veličković”, tri puta je nagrađivan od Francuske Akademije nauka i umetnosti, dobitnik je nagrade za crtež u Ostenu (Makedonija), nagrade za slikarstvo Likovna jesen “Milan Konjović” i brojnih drugih priznanja u Srbiji i inostranstvu.