“Izlazimo iz EU, ali zauvek ćemo biti Evropljani”: Da li će Boris Džonson uspeti da ubrza postupak i predlog zakona iznese pred Parlament već danas?

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson, koji je već zatražio odlaganje Bregzita slanjem pisma u Brisel, na šta ga je obavezivao Benov zakon, pokušaće danas da ubrza postupak i pred Parlament iznese svoje predloge.

Prvi je predlog zakona o napuštanju Evropske unije koji sadrži novoformirani sporazum koji je sklopio sa evropskim zvaničnicima, dok je drugi njegov predlog, da se o tome glasa najkasnije do četvrtka.

“Pregovarali smo i sklopili novi dogovor tako da možemo da odemo bez ometanja. Ovaj sporazum nam pruža priliku za stvarenje okvira za novi odnos, zasnovan na slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji. Izlazimo iz Evropske unije, ali uvek ćemo biti Evropljani”, navodno će Džonson reći pred poslanicima, prenosi Gardijan.

Sa jedne strane je grupa pobunjenih laburista koja bi mogla da podrži Džonsona i omogući da njegov predlog bude prihvaćen u Parlamentu, dok se u Dauning stritu pribojavaju nekolicine konzervativaca koji bi mogli da spreče da se o Zakonu o izlasku glasa već za nekoliko dana.

“Ako niste spremni da razmislite o široj raspravi, ne postoji ni najmanja mogućnost da se razmotri dogovor koji je postignut u roku koji je na raspolaganju”, rekao je iskusni konzervativac Ken Klark.

Zbog toga premijeru odani konzervativci ističu: “Svi oni koji ne budu glasali za predlog Zakona o napuštanju EU, glasaju za to da se Unija ne napusti 31. oktobra kako je bio prvobitni plan”.

Ako Džonsonovi predlozi ne budu prošli, šanse za raspisivanje opštih izbora koje su već velike, dodatno rastu, zaključuje Gardijan.