“Greška zaraženih roditelja što su dete poslali u školu, trebalo je da bude u izolaciji…”

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

U Osnovnoj školi “Natalija Nana Nedeljković” u Kragujevcu nema slučajeva infekcije koronavirusom, osim što je jedna učenica te škole čiji su roditelji pozitivni, u kućnoj izolaciji, rečeno je za agenciju Beta u Institutu za javno zdravlje (IZJZ) u tom gradu.

U Institutu su rekli da nisu tačne objave u pojedinim medijima da je ova učenica pohađala nastavu 1. septembra, a da je istog dana kasnije stigao pozitivan nalaz na koronavirus.

Direktor IZJZ Kragujevac Dragan Vasiljević izjavio je da učenica nije imala simptome infekcije koronavirusom i nije ni testirana.

Vasiljević je naglasio da je u tom slučaju bila greška njenih roditelja što su je poslali u školu, jer je trebalo da bude u kućnoj izolaciji.

Da kod učenice Osnovne škole “Natalija Nana Nedeljković” u Grošnici kod Кragujevca nije potvrđen koronavirus, saopštilo je i Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još jednom apeluje na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus Кovid 19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu u skladu sa preporukama koje su dale nadležne zdravstvene institucije, kao i preduzmu sve propisane mere”, navedeno je u saopštenju.

Direktorka OŠ “Natalija Nana Nedeljković” u Кragujevcu Dragana Mijović navela je da je reč o nesporazumu koji je proistekao iz informacije da su roditelji učenice pozitivni na virus.

Mijović je istakla da se u školi poštuju sve propisane mere zaštite i da učenici i zaposleni u školi nose zaštitne maske, poštuju propisanu distancu i primenjuju pojačane higijenske mere.

U Školskoj upravi Kragujevac rečeno je za agenciju Beta da su sve škole dobile tačnu proceduru po kojoj treba da postupaju u slučaju da se simptomi infekcije pojave dok je učenik ili nastavnik u školi.

(Beta)