Izjava kompanije AstraZeneca povodom privremenog obustavljanja testiranja vakcine protiv korona virusa, Oksford SARS-CoV-2, AZD1222

  0

  Deo naših standardnih procedura je provera procesa randomizovanih kontrolisanih kliničkih ispitivanja AstraZeneca Oksford vakcine protiv korona virusa, AZD1222. Dobrovoljno smo pauzirali vakcinaciju učesnika u svim ispitivanjima, kako bismo omogućili nezavisnu analizu bezbednosnih podataka jednog slučaja neobjašnjive bolesti koji se dogodio tokom treće faze ispitivanja u Velikoj Britaniji.

  Reč je o rutinskoj aktivnosti koja se preduzima kada god postoji potencijalno neobjašnjivo oboljenje kod nekog od učesnika procesa. Analizom, između ostalog, osiguravamo i integritet ispitivanja.

  U okviru velikih kliničkih ispitivanja može doći do slučajne pojave bolesti. Ukoliko se to desi, neophodno je sprovesti nezavisnu analizu kako bi se utvrdilo zašto je do bolesti došlo. AstraZeneca radi na tome da se ubrza provera ovog izolovanog slučaja kako bi uticaj na planirano vreme ispitivanja bio minimalan. U našim ispitivanjima primenjujemo najviše standarde rada i posvećeni smo bezbednosti učesnika u ispitivanju.  

  Pascal Soriot, izvršni direktor kompanije, izjavio je: “Srž poslovanja kompanije AstraZeneca  su nauka, bezbednost i interesi društva. Ova privremena pauza direktan je dokaz da sledimo te principe, dok nezavisni stručnjaci analiziraju šta se to dogodilo u ovom izolovanom slučaju koji je deo jednog od naših ispitivanja. Oni su tu da procene kada možemo ponovo da krenemo sa ispitivanjima, jer želimo da ispitivanje nastavimo što je pre moguće, kako bismo ovu vakcinu obezbedili ravnopravno, što većem broju ljudi, bez profita, tokom pandemije.

  AZD1222 vakcina razvijena je u saradnji sa Univerzitetom Oksford i njegove ćerke kompanije, Vaccitech. Koristi viralni virusni vektor bez mogućnosti replikacije zasnovan na oslabljenoj verziji virusa uobičajene prehlade (adenovirusa) koji izaziva infekcije kod šimpanzi i sadrži genetski materijal SARS-CoV-2 šiljastog proteina. Nakon vakcinacije, telo proizvodi taj protein koji imuni sistem kasnije prepoznaje i napada SARS-CoV-2 virus, ukoliko pokušava da zarazi telo.